Рядко природно явление е причина за силната градушка в Южна България


Дата: 29/04, 19:49

Снимка Пиксабей

"Петел" следи какво се случва след силната градушка у нас.

Комисии описват загубите на фермерите след градушката в Южна България. Пострадали от бедствието са както зеленчукопроизводители, така и стопаните с лозови масиви и розопороизводители. Изключително притеснени са хората от сливенското село Баня. Те настояват за промени при площадките с противоградни ракети. Оттам пък обясниха, че за последните 25 години подобна голяма градоносна клетка е имало самон 3 пъти.

Щетите от градушката в Южна България притесниха стопаните от сливенското село Баня. Днес се очакват комисии, които ще описват загубите на стопаните с пострадали от бедтвието масиви.

Градушката удари земеделски площи в Пловдивско, Старозагорско и Сливенско. На места ледените късове падаха от небето в продължение на 20 минути.

"Положението е наистина смазващо градушката унищожи труда на хората от началото на годината, ние няма да берем тази година от нашите лозя, може би съвсем малко", обясни един от потърпевшите.

"Лично аз съм земеделец от 3-4 години и при едно такова природно бедствие в момента те ме връщат три години назад, все едно започвам от нулата", каза пред БНТ Мариян Курдов от село Баня.

Представителите на Агенцията за борба с градушките обясниха, че причина за тежките градушки в Южна България е образуването на суперклетка от облаци, изключително рядко природно явление. През последните 25 години е имало има само 3 подобни случая, пише novini.bg.

"Единственото нещо, което може да се направи е с правилни действия да се ограничат нейните щети, тоест да вземе навреме да се обработва и докато тя не излезе от територията, която се защитава да бъде постоянно обработвана и по тоя начин щетата ще бъде много по-малка", заяви Никола Ковачев - директор на полигона за борба с градушките – Поповица.

Земеделските стопани искат реорганизация на ракетните площадки за борба с градушките за по-добро покритие.

"Миналата година също падна град при нас, унищожи ни лозовите масиви, аз просто не виждам друго решение освен да се изгради тук площадка противоградна", коментира друг потърпевш.

"Там, където наистина се налага за по добра успеваемост да се преместят да се пребазират, но това е много сложен процес, който изисква и време на първо място изисква и много точен анализ", сподели Никола Ковачев.

По време на градушката на 25 април по данни на Агенцията в страната са изстреляни близо 1100 ракети, което е намалило големината на ледените късове. Според специалистите това е било единствената възможност за действие.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Въздушната тревога, обявена в град Харков, е била в сила над 16 часа
Дата: 17/05, 02:13

50 200 зрелостници ще положат матура по БЕЛ
Дата: 17/05, 01:28

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 01:20

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 01:20

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 00:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия