Русия плати 3,8 млн. рубли на семейството на мъж, който е бил малтретиран от полицията и се е самоубил


Дата: 16/04, 01:33

снимка: A.Savin, Уикипедия

Руски съд постанови министерството на вътрешните работи да изплати обезщетение в размер на 3,8 млн. рубли (40 600 долара) на семейството на мъж, който се е самоубил, след като е бил измъчван в полицейския арест преди почти седем години, съобщи днес правозащитната организация "Травмпункт", цитирана от Ройтерс.

Предизвикалият широк обществен отзвук случай стана водеща новина, когато съд в руската Република Татарстан призна за виновни петима бивши местни полицейски служители за това, че са измъчвали задържания в следствения арест Илназ Пиркин в опит да изтръгнат признание за серия обири.

Пиркин се самоуби през октомври 2017 г., скоро след като беше освободен от полицейския арест в Нижнекамск - град с 250 000 жители на около 1000 км източно от Москва. По онова време мъжът е бил на 22 години.

Няколко полицейски служители, включително началникът на местното антикорупционно звено, бяха осъдени през 2020 г. за малтретирането на мъжа и получиха дълги присъди затвор, макар че наказанията на някои от тях бяха намалени миналата година.

Съдът в Нижнекамск постанови днес министерството на вътрешните работи да изплати обезщетение в размер на 3 млн. рубли (32 000 долара) за морални щети на родителите на Пиркин и 800 000 рубли (8600 долара) на сестра му. Правозащитни активисти определиха това обезщетение като рекордно високо по случай за полицейски произвол в Русия, предава БТА. 

Руският адвокат и ръководител на правозащитната организация "Екип срещу мъченията", Сергей Бабинец каза, че сумата е "доста значителна" за руските съдилища, които обикновено присъждат по 150 000 рубли (1600 долара) компенсация за семействата на жертвите на мъчения.

Неправителствената организация на Бабинец е документирала 3591 случая на нарушения на човешките права в Русия от началото на съществуването си през 2000 г. и е съдействала за 167 осъдителни присъди по случаи за мъчения, извършени от държавни служители.

Разследващите са образували дела едва в 45 процента от случаите на мъчения, установени от организацията, каза Бабинец.

"Надяваме се увеличаването на обезщетението да не остане изолиран случай, а да се превърне в систематична промяна, която да защити правата на гражданите, които са станали обект на престъпление от страна на държавни служители", допълни адвокатът, цитиран от Ройтерс.

Във видеоклип, записан от Пиркин преди да посегне на живота си и публикуван от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", той разказва, че полицаите го отвели в гората и го били, след което му поставили затворен противогаз на главата, поради което той започнал да се задушава.

"Разбира се, че подписах всички самопризнания и посочих, че са доброволни", казва Пиркин и добавя: "Надявам се моята постъпка и този видеоклип да повлияе на полицията в бъдеще".
 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



3-месечно бебе е заразено с коклюш във Великотърновско
Дата: 29/04, 23:55

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 29/04, 23:40

Панайот Панайотов победи тази вечер в "Капките"
Дата: 29/04, 23:37

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 29/04, 23:30

Рачков и Геро спукаха Иво Аръков като Васко Кеца в Капките
Дата: 29/04, 23:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия