Охраната на Фицо е като от аматьори, можеха да го убият лесно, посочи български спец


Дата: 16/05, 12:18

Кадър БТВ

Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 

Гардовете на премиерът на Словакия Роберт Фици са действали като непрофесионалисти. Допуснали са много грешки. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ  бившият началник на българската национална служба за охрана ген. Тодор Коджейков.

„Това е най-трудното за охраната нападение, тъй като от един метър и от упор някой вади оръжие в тълпа и стреля. Охранителите реагират, но всички са насочени към нападателя, а премиерът е паднал на земята, свит. Ако има втора атака някъде отзад, щеше да бъде доубит. Това е грешка“, обясни той.

„Първо трябваше да се погрижат за охраняваното лице. Има действия, които се разпределят между служителите“, изтъкна генералът. 

„Нападателят е имал наблюдение върху това по какъв начин протича ежедневието на премиера и е използвал точно този момент – да излезе от втора линия, посяга и стреля пет пъти за две секунди. Седем човека се скупчват около него и оставят премиера, а вниманието трябваше да бъде насочено към министър-председателят“, коментира той.

„На кадрите се вижда, че от втора линия излиза един гард и поваля стрелеца на земята. Оттам нататък трябва да започне евакуация и да се предвижат по най-бързия начин“, заяви Коджейков. 

„Никъде не е писано, че охранителите не могат да стрелят по нападателя, но той е в тълпата и това означава, че щеше да има поне още 7-8 загинали“, добави той.

„Има 2 секунди за реакция. Затова организмът и съзнанието трябва така да са тренирани, че във всеки момент да реагирате без да мислите. Всеки трябва да си знае местото и да направи това, което е нужно. Затова се правят тренировки“, изтъкна бившият шеф на националната служба за охрана.

„Трябва телохранителите да застанат между оръжието и премиера, да се предпази с тяло охраняваното лице. Фицо е обичал да е сред хората, да се здрависва с тях. Нападателят му е познавал добре навиците и е използвал точно този момент“, добави той.

„От стрелбата до евакуирането на премиера има много слабости на охраната. Не знам те по каква програма учат и как са тренирани, но има доста пропуски. Първо колата е оставена без да има човек до нея. След стрелбата Фици пада, но 2-3 секунди никой не му обръща внимание. След това го хващат, но така, че започват да го теглят. Един от охранителите се опитва да го хване за крака, за да го носят. Отваря се вратата, има суетене“, коментира експертът. 

„Вече ще е тежко за Европа поради няколко причини. Едната от тях е войната в Украйна, другата е заради това, което става в Газа, Израел. Европа е поставена в менгеме. Хора, които не могат да се социализират, идват на континента. Те разчитат на помощи, радикализират се и може би в бъдеще ЕС ще стане арена на неприятни инциденти“, каза още той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май
Дата: 01/06, 01:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия