Напрежението между Северна Македония и Гърция расте


Дата: 17/05, 16:44

Булфото

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се подготвя за бъдещ премиер на Република Северна Македония, призова Гърция, ако смята, че има нарушение на Преспанския договор, „да се обърне към международния съд” и там да се сблъскат аргументите на едната и на другата страна, предаде Днес.бг.


"Оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ, както и правителството (в Гърция), ръководено от Нова демокрация, имат своя позиция по отношение на Преспанския договор, никой от нас не го харесва. Но за разлика от там (в Гърция), тук (в Република Северна Македония) Преспанският договор е част от македонската конституция и закони. Много пъти сме казвали, че това е реалност“, заяви Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с изявленията в Гърция, след като новоизбраният президент Гордана Силяновска отказа по време на клетвата си да произнесе конституционното име на държавата Република Северна Македония.
За това как самият той и бъдещото правителство на Република Северна Македония ще процедират, Мицкоски отговори, че „комуникацията между институциите остава в съответствие със закона”, но е негово основно човешко право как да да нарича държавата.

"И докато правя изявления и се обръщам към вас, журналистите, и очаквам, че това ще бъде поведението и на президента Силяновска, аз  ще използва термините Македония и македонски, защото, според нашето тълкуване на Договора от Преспа, така ние не го нарушаваме. Използвам възможността да отправя послание към нашите приятели в Гърция: нека спрем със заканите и обструкциите и връщането към миналото, нека гледаме напред към бъдещето. Ако смятат, че сме нарушили Преспанския договор, има международен съд, могат да започнат дело и ще сблъскаме аргументите си. Не бих искал да се стигне до там. Призовавам за приятелски и добросъседски отношения", посочи Мицкоски.

Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ „няма да повтори грешките от миналото” и не възнамерява  да променя имена на магистрали, летища или да строи паметници.

"Искаме само протоколът за икономическо сътрудничество между двете страни да бъде ратифициран. Каня гръцки компании да инвестират в (Република Северна) Македония и македонски компании да инвестират в Гърция. Така партньорите трябва да си сътрудничат, искам да видя такъв вид сътрудничество. За съжаление няма втори шанс за първо впечатление, а за съжаление първото впечатление от нашата съседка беше, че  вместо поздравления за убедителния триумф и на ВМРО-ДПМНЕ, и на Силяновска видяхме показване на политически мускули. За съжаление повече от записаното в договора от Преспа е приложено тук в (Република Северна) Македония, а от това, което виждаме в южната ни съседка, трите основни неща, които те трябваше да изпълнят, за съжаление не са завършени", каза още Мицкоски.

Той изрази очакване в близко бъдеще да се срещне с гръцкия премиер и да обсъди сътрудничеството в областта на икономиката, туризма, образованието.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пулмолог: Хроничната кашлица води пушачите при нас
Дата: 01/06, 16:11

Застреляха политик преди изборите в Мексико
Дата: 01/06, 15:592 Коментара

Южна Германия е под вода след порои
Дата: 01/06, 15:451 Коментар

Трима пострадали полицаи и трима задържани след боя на мача в София
Дата: 01/06, 15:30

Нетаняху: Планът за прекратяване на войната още включва унищожаване на „Хамас”
Дата: 01/06, 15:092 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия