Украйна няма да получи покана за НАТО през юни


Дата: 16/05, 15:58

ФБ

Над 20 държави от НАТО са изпълнили или са много близо до постигането на целта за разходи за отбрана, равни на поне два процента от техния БВП, но се надяваме до срещата на върха на алианса през юли във Вашингтон всички съюзници да са отговорили на това изискване. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиън Смит на брифинг с журналисти от държави от Балканите.

По нейните думи на срещата във Вашингтон основната тема ще бъде за разпределението на тежестта за дейността на пакта, включително по отношение на подкрепата за Украйна. Посланикът посочи, че не се очаква през юли Украйна да получи покана за присъединяване към алианса, но отбеляза, че това рано или късно ще стане, защото бъдещето на страната е сред съюзниците, както бе решено на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 година, предаде БТА.

Въпросът за разходите за отбрана е труден, това са трудни решения за правителствата, изправени и пред вътрешни предизвикателства. Но на фона на войната в Украйна, задълбочаването на отношенията на Русия с Китай, подкрепата от Иран и Северна Корея за руските действия, както и заради оказваната европейска помощ за украинската страна, е особено важно да увеличим отбранителните разходи. Насърчаваме всички страни да направят този труден избор, той няма алтернатива. Ефективните лидери следва да бъдат способни да обяснят на обществото защо това се налага, каза Смит.

Усилията сега трябва да бъдат за това украинците да изтласкат руските сили от собствената си земя. Необходими са още реформи, за да може Украйна да стане част от алианса, посочи Смит. Тя добави, че във Вашингтон ще бъде обявено името на новия генерален секретар на НАТО и отбеляза, че САЩ открито подкрепиха премиера в оставка на Нидерландия Марк Рюте. Посланикът поясни, че в ръководството на НАТО има нужда от допълнително разнообразие - географско и на полов принцип, и изрази надежда този въпрос да залегне в програмата на бъдещия ръководител на военнополитическия съюз.

В страните от Западните Балкани наблюдаваме събития, които будят тревога за стабилността на региона. САЩ вярват, че усилията на ЕС ще послужат за нормализиране на отношенията Сърбия-Косово, подкрепяме пътя към НАТО на страните от региона и се надяваме, че алиансът може да допринесе за европейското бъдеще на съюзниците, които се стремят към това, добави Смит.

Сърбия сама преценява дали ще се насочи към членство в НАТО, вратите на алианса остават отворени, но САЩ предупреждават Белград за отношенията със страни като Северна Корея, както и че не е време за задълбочаване на връзките с Русия, допълни посланикът. Ще продължим да правим, каквото можем, за да тласкаме страните от региона по евро-атлантическия път, обобщи посланик Смит.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Започва 32-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“
Дата: 01/06, 08:54

Интензивен трафик по граничнитe пунктове
Дата: 01/06, 08:43

Близо 100 пожара за изминалото денонощие у нас
Дата: 01/06, 08:33

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 08:20

Днес е финалът в Шампионската лига
Дата: 01/06, 08:17

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия