Захарова нарече управлението в България "управляващ режим", то мълчи


Дата: 17/05, 16:39

Кадър Кремъл

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова нарече управлението в България "управляващия режим", сигнализира Дневник. Тя прави това в своя специална позиция, с която тя критикува отбелязването на 9 май в България като Ден на Европа, а не като Ден на победата над нацизма, каквато е практиката в Русия.

"Управляващият режим всячески се опитва да "преформатира" Деня на победата в Ден на Европа, като напълно пренебрегва своите международни задължения за съхраняване на културно-мемориалните обекти", казва Мария Захарова в своята позиция от 16 май.

Изказването идва, след като на 9 май в София се отбеляза Деня на Европа. Той се празнува и от всички останали страни в Европейския съюз като датата, на която френският министър на външните работи Робер Шуман предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която дава началото на Европейския съюз. В България краят на Втората световна война и победата над нацизма се отбелязват на 8 май, тъй като тогава е подписана безусловната капитулация на Германия.

В позицията на Захарова управлението в България е определено като "власти" и като "режим", но не и като "правителство".

Изразът "режим" често се употребява от руските власти особено по отношение на управлението в Украйна.

В България думата се използва и от проруската "Възраждане" по отношение на управлението най-често като "престъпния режим".

Захарова казва още, че в България властите провеждат "курс към пренаписване на историята", но въпреки това има "мощна антифашистка традиция".

В позицията си тя пише и че управляващите след демократични избори в България всъщност провеждат "линия, която не намира подкрепа у съзнателната част от българското общество". Това са тези, които Кремъл не използва за първи път по отношение на България.

От началото на войната на Русия в Украйна отношенията между Москва и София са обтегнати. Още в началото България осъди войната, заради което Русия я определи за "неприятелска държава".

През 2023 г. свещеници в Руската църква в София бяха експулсирани от България заради подозрения в шпионаж. След това църквата беше затворена, а това доведе до спорове чия е нейната собственост.

Проверка на Свободна Европа установи, че земята под нея е руска собственост от повече от век. В началото на ноември държавното обвинение препоръча на регионалното министерство да заведе дело, за да си върне държавата собствеността над руската църква. Мария Захарова определи това като "открито проявление на враждебност" и заплаши българските власти, че "ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия".

Друга тема, която Захарова често коментира е тази за съветските паметници, след като през декември започна демонтажът на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София. В тази връзка през декември тя отправи заплахи към страната и нарече премахването на паметника "варварски действия".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Влак блъсна човек край Варна
Дата: 01/06, 16:25

Пулмолог: Хроничната кашлица води пушачите при нас
Дата: 01/06, 16:11

Застреляха политик преди изборите в Мексико
Дата: 01/06, 15:592 Коментара

Южна Германия е под вода след порои
Дата: 01/06, 15:451 Коментар

Трима пострадали полицаи и трима задържани след боя на мача в София
Дата: 01/06, 15:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия