Лекари от Бургас спасиха жена от рядка "бактерия човекоядец" след къмпингуване на Черноморието ни


Дата: 21/10, 10:39

Булфото

В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус, съобщават от лечебното заведение, предаде БНР. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“.

В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Единственият описан в литературата случай е на белгийски турист, отказал хоспитализация и загинал за часове, посочи д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в бургаската болница. Миналата година в научни публикации са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида, които се дължат на същия причинител.

61-годишната жена е била на почивка на къмпинг Силистар. Наранява крака си на шезлонга, но въпреки откритата рана влиза в морето. Още същият ден кракът се подува, появяват се големи мехури, вдига температура. Пристига в болницата в дежурството на хирурга д-р Тодор Шуплев. „Установихме инфекция. Последва хирургична обработка на крака, за да не допуснем тя да се разпространи. Взехме и микробиологична проба“, разказа той.

Д-р Калина Цанкова разпознава причинителя веднага, макар че го е виждала само три пъти в своята практика. „Невъзможно е да объркаш. Тази бактерия е подвижна, характерно е, че не расте в среда, в която растат подобните на нея“, обяснява тя. Незабавно е направена антибиограма, започнато е антибиотично лечение, което паралелно с хирургичното дава резултат, но не веднага.  „Имаше момент, в който се появиха симптоми на полиорганна недостатъчност, на сепсис. Жената беше замаяна, не познаваше близките си. Консултираха ни колегите от реанимацията, ползвахме методична помощ и на Клиниката по гнойно септична хирургия в „Пирогов“, разказа д-р Тодор Шуплев. След близо месец борба за живота и 10 операции, в които участва целия състав на Втора хирургия, жената е изписана в добро състояние. И с два крака – обичайно в подобни случаи се налага ампутация, за да не се разпространи инфекцията.

„Хората не предполагат до каква голяма беля може да доведе една раничка. Това е отворена врата за инфекции, затова нека да бъдат внимателни и да не влизат в морето с пресни рани“, призовават лекарите. Те имат данни от свои колеги от друго лечебно заведение за още трима пациенти, които това лято са загинали от сепсис след заразяване със същата бактерия.

 „Характерен за всички е намаленият имунен отговор – възрастни хора, с придружаващи заболявания. Не бива да се изпада в паника, защото инфекции е имало и винаги ще има“, коментира д-р Цанкова. Според нея, необичайното разпространение на бактерията се дължи на прекалено горещия климат това лято, с малко валежи. Вибрио вулнификус живее в топла, леко солена вода, обикновено там, където райони със сладка вода – например реки, се срещат с морето.

Едномесечното лечение на пациентката е надхвърлило няколко пъти стойността на клиничната пътека. Само лекарствата струват 9000 лв., без да се смятат други консумативи, десетте операции, трудът на лекари, сестри, лаборанти. „Когато се пита защо държавните болници са в недобро финансово състояние, това е една от причините. На всеки 3-4 месеца имаме по един подобен пациент, който се нуждае от продължително лечение“, посочват от Втора хирургия.

Случаят вече се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Локализиран е пожарът в склада за ядки в Карнобат
Дата: 21/10, 12:47

На 42 години стана булка: Омъжих се за себе си
Дата: 21/10, 12:45

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 21/10, 12:40

Веригите заляха България с обяви за работа и си крадат кадрите един от друг
Дата: 21/10, 12:34

Обявиха обществена поръчка за изграждането на нова сграда за спорт и танци във варненско училище
Дата: 21/10, 12:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия