Ердоган помилва генералите, осъдени за "постмодерния преврат" през 1997 г.


Дата: 17/05, 15:48

Пиксабей

Турският президент Реджеп Ердоган отмени оставащите присъди на 14 души, сред които бивши генерали, осъдени за т.нар. постмодерен преврат в Турция на 28 февруари 1997 г., съобщиха турски медии, предаде "24 часа" и БТА.

С решение, подписано от Ердоган и публикувано в турския държавен вестник, се помилват 14 осъдени, сред които седем бивши генерали, а оставащите им присъди затвор се анулират поради трайно заболяване, инвалидност и напреднала възраст.

Единият от осъдените, 84-годишният пенсиониран генерал Четин Доган, бивш началник на оперативното командване на турския генерален щаб през 1997 г., беше хоспитализиран на 1 март поради здравословни проблеми, а на 22 април Доган бе изписан от болницата и изпратен в затвора, припомня "Хаберлер".

По инициатива на лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Йозгюр Йозел въпросът за осъдените за "постмодерния преврат" е бил сред обсъдените теми на разговорите между него и президента Ердоган през последните седмици.

Четиринайсетте лица, сред които и пенсионираният генерал Чевик Бир (85-годишен), бивш заместник-началник на генералния щаб, бяха осъдени през 2018 г. на доживотен затвор за "опит за преврат". Присъдите им бяха потвърдени от апелативен съд през 2021 г., предава БТА.

На 28 февруари 1997 г. армията участва в падането на правителството на първия премиер ислямист Неджметтин Ербакан на фона на безпокойства на генералите за предполагаемия ислямистки дневен ред на неговия кабинет. Правителството на Ербакан беше принудено да отстъпи властта след заседание на Съвета за национална сигурност. Неговата Партия на благоденствието беше забранена впоследствие, а властта пое ново цивилно правителство.

Събитията стават известни като "постмодерен преврат", тъй като за разлика от предишни преврати в Турция в него не са използвани танкове и войници.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



3 милиона българи едва свързват двата края
Дата: 01/06, 14:30

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 14:30

Няколко тапи блокираха Варна на възлови места
Дата: 01/06, 14:171 Коментар

МВР отчита увеличение с над 84 % на случаите на домашно насилие
Дата: 01/06, 14:071 Коментар

МФК Спартак и турският шампион с по още една победа на плажа във Варна
Дата: 01/06, 14:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия