Флексът заигра: Демонтират мозайката в старата Автогара във Варна


Дата: 28/07, 12:12

Кадър Teo Rokov и The Forgotten Civilization

Все още е неясна съдбата на паното „Хората и морето" на художника Чавдар Пашев.

Демонтажът на стенното мозаечно пано в останките на бившата автогара върви с пълна сила. Това съобщи в социалната мрежа будния варненски гражданин Teo Rokov. "Малко ме притесни звукът на флекс! Не ми стана ясно какво точно реже човекът на скелето. Останах с впечатление, че паното се нарязва на отделни по-малки панели, но може и да греша", коментира той, пише Варна утре."

От Община Варна съобщиха, че ще съдействат на собствениците на парцела да се намери най-подходящото място за експониране на мозайката в чакалнята на сградата.

Сградата на автогарата на бул. „Владислав Варненчик“ 158 е открита на 14 април 1971 г. Проектирана е от архитектите Матей Матеев и Благовеста Матеева. Фасадите са остъклени и с пластика от видим бетон. Паното „Хората и морето“ с автор художникът Чавдар Пашев заема голяма площ от стена в чакалнята на автогарата.

Каменната мозайка на варовикова стена „представлява композиция с добре изразен силует и колоритен строй - изобразява мъж, жена и тяхното дете, сключени в хоризонтална прегръдка, напомняйки за морето и ритмичните приливи и отливи на живота.

Веригата супермаркети, която придоби терена, и настоящият собственик  „Автоекспрес“ АД заявиха пред местната власт във Варна, че ще наемат фирми, специализирани в демонтаж и консервация на подобни художествени обекти. Инвеститорът пое целия финансов ангажимент мозайката да бъде демонтирана, консервирана в подходящи условия и възстановена в оригиналния си вид на подходящо място, увериха от компанията. Тя ще подаде към общината резултатите от проучванията си, както и точни размери на паното.

Решението за запазване на мозайката е изцяло на собственика, каза изпълняващият длъжността главен архитект на Варна Лидия Цекова. Общината няма пряко отношение към обекта, но предвид обществения интерес ще даде становище за бъдещото й експониране.

Плановете на инвеститора предвиждат още паметникът пред сградата на автогарата да не бъде местен при построяването на новия търговски обект, като около него бъде оформена зелена площ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Борисов и Стоичков обещаха нова трибуна за стадион "Марица" в Пловдив
Дата: 08/09, 11:50

Земетресение е регистрирано на територията на Азербайджан
Дата: 08/09, 11:42

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 11:40

Бойко Борисов: Позиционирал съм се за първа политическа сила
Дата: 08/09, 11:311 Коментар

РЗИ: Водата от минералната чешма на кръгово в "Св. Св. Константин и Елена" е негодна за пиене
Дата: 08/09, 11:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия