България е Божи наместник за Турция в този момент, обяви професор Рачев


Дата: 29/07, 19:59

Кадър БТВ

Професор Георги Рачев направи прогноза за климата в България и региона.

"Положението с плодовете и зеленчуците няма да е същото, защото е сериозно засушаването. Унищожихме си част от поливните площи, язовирите.

Съседна Турция от месец ни се моли да пуснем в Марица и Тунджа повече вода, защото оризищата в долното течение на Марица в турска територия, загиват.

Просто няма да има реколта, няма вода. Ние се явяваме като божи наместник, дали ще пуснем вода или не. Естествено, че ще пуснем защото нееднократно това нещо се е случвало. 

Можем да се учим от минали етапи, но не знаем как точно ще реагира цялостната система. Не стига, че въздухът се затопля, ами и океанът се затопля и той никога не е бил толкова топъл, колкото сега.

Дори в неделя Европейската агенция "Коперник", която се занимава с измененията на климата, гръмко съобщи, че 21 юли 2024 се оказа най-топлия ден в цялата метеорологична писмена история на планетата. В северното полукълбо в момента е лято, а то е сушаво полукълбо, много високи температури в Щатите, особено в Калифорния и Аризона, в Европа, цяла Източна Европа е обхваната в пламъци, много топло време се наблюдава и в континентална източна Русия/Сибир. В резултат на което глобалните температури отбелязаха един своеобразен връх.

Така както върви, а до този момент средната глобална температура през 2024 г. е с около градус и половина по-топла от миналата година 2023, която беше най-топлата, откакто се водят метеорологични наблюдения на Земята. Много е вероятно 2024 г. да отнеме палмата на първенството и тя да стане най-топлата година. Това са фактите, от които трябва да се притесняваме, защото териториалният обхват на това затопляне е много голямо", каза той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Румъния осъди остро Русия за навлизането на руски дрон на нейна територия
Дата: 08/09, 18:16

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 18:10

Тежка катастрофа на Орлов мост в София
Дата: 08/09, 18:08

Беше блато в Родопите преди 4 месеца, а сега магията се върна с пълна сила
Дата: 08/09, 18:05

Радев прави кап. Калин Калинов флотилен адмирал, назначава го за шеф на военноморското училище
Дата: 08/09, 17:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия