Легендарна българска фабрика със 100 годишна история и стотици служители става жилищен квартал


Дата: 23/10, 15:30

Кадър Гугъл мапс

На терена на Ножарската фабрика, чийто настоящ собственик е софийската фирма „С Адвайзър“ АД ще се прави нов жилищен квартал, пише "Борба". 

Компанията е собственик на имота от 18,5 дка, където беше известното великотърновско предприятие, както и на парцел от 9,9 дка в близост до паровата централа.

Земята е частна повече от 10 години, като искането на фирмата е да бъде разрешено изработване на проект за изменение на общия градоустройствен план с цел обединяване на имотите в един.

Освен това да се смени предназначението на земята от „Предимно производствена устройствена зона” в такава за жилищно строителство.

Предвидено е жилищно застрояване с плътност 70% и височина на сградите до 15 метра, като озеленяването ще е 30%, включително и обслужваща инфраструктура – паркинги, площадки за спорт и отдих и т.н. Всичко това обаче трябва да стане с решение на Общинския съвет.

Процедурите са започнали още преди две години и са минали през комисията за общия устройствен план, но са били в застой заради нуждата от представяне на още документи по указания на Общината. Драмата обаче вече е на финалната права.

Славно минало 

Ножарската фабрика „Сърп и Чук“, която след приватизацията бе преименувана на „Терна 1923“ ад, окончателно хлопна врати през 2017 г.,след като бе обявена в несъстоятелност.

Първо бяха освободени работниците, след това машините бяха продадени, като по-голямата част отиде за скрап. Затварянето на фабриката бе шокираща новина за великотърновци заради качествените прибори за хранене и ловджийски ножове. Нещо повече, според запознати тя всяка година реализирала печалби и нямала задължения.

Към 21 април 2017 г., когато спира производството, фабриката била затрупана с поръчки. Едва е смогвала да изпълнява. Имала е и нови клиенти. „Терна” години наред зареждаше големи вериги.

65% от ножовете се изнасяха в Европа, постоянни нейни клиенти бяха всички месопреработвателни предприятия. Някои от специализираните производства като пчеларските ножове нямат аналог в България. Те се изработваха единствено в търновското предприятие.

Високото качество на домакинските прибори и видовете ножове с марката „Терна” бяха нещо, с което не само фабриката, но и Велико Търново се гордееше.

Последен собственик

Последният собственик бе Румен Биков, бивш министър на промишлеността в състава на две правителства – на Филип Димитров (1992) и на Любен Беров – до 1994 г.

След като се оттегля от политиката, чрез компанията си „Ровотел“ той закупи „Терна“. В неговия мандат е раздържавена по линия на масовата приватизация. В двора на местното предприятие Биков откри и база за скрап и даже беше сключил договор за рециклиране на стари коли с Община Велико Търново.

Никой не разбра причините за затварянето на „Терна“ преди 7 години. Румен Биков също никога не направи изявление.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Общинските съветници подкрепиха 12 варненци с еднократна помощ
Дата: 23/10, 17:21

Зам.-кметът на културата: Министерството взима мерки да оптимизира системата, за да няма други опции за щети
Дата: 23/10, 17:21

Внасят обвинение срещу пияния шофьор, возил невръстното си дете в колата
Дата: 23/10, 17:08

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 23/10, 17:00

Атентат в централата на Турската авиационна индустрия, има загинали и ранени
Дата: 23/10, 16:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия