Краят на цяла епоха: Родината на първия ТЕЦ на въглища в света затвори и последния си


Дата: 30/09, 12:53

Кадър Ютуб

Родината на първата Топлоелектрическа централа* в света затваря една невероятна страница от своята история.

Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес, съобщава Асошиейтед прес. Последната смяна в централата в Ратклиф-на-Соър, централна Англия, приключва работа в полунощ, след повече от половин век работа.

Собственикът на централата - компанията "Юнипър" (Uniper), заяви, че голяма част от 170-те служители на завода ще останат на работа по време на процеса на пълното й извеждане от експлоатация, което ще продължи две години, предаде БТА.

Британското правителство посочи, че затварянето на централата е ключов момент от пътя на страната към преминаването към възобновяеми енергийни източници. Така Великобритания става първата държава от Г-7, извела от експлоатация въглищните си централи. Страната произвежда електричество от въглища от 142 години.

По думите на енергийния министър Майкъл Шанкс затварянето на завода "бележи края на една ера и въглищните работници могат да са горди, че за захранвали страната повече от 140 години". "Епохата на въглищата приключва, но започва нова ера на други енергийни работни места", допълни министърът.

Първата в света централа за производство на електричество от въглища - "Едисън илектрик лайт стейшън" (Edison Electric Light Station), отваря врати в Лондон през 1882 г. Централата в Ратклиф-на-Соър започва работа през 1968 г.

През 1990 г. над 80 на сто от електричеството във Великобритания се произвежда от въглища. Към 2012 г. обаче делът му вече е спаднал до 39 на сто, а през 2023 г. вече е едва 1 на сто, по данни на националната електропреносна мрежа.

Над половината от електричеството на Острова сега се генерира от възобновяеми енергийни източници, като вятър и слънце, а останалото - от природен газ и ядрени централи.

Електрическата централа Holborn Viaduct , наречена Edison Electric Light Station , е първата в света електроцентрала, работеща с въглища , генерираща електричество за обществена употреба. Построена е на виадукт Холборн номер 57 в централен Лондон от Edison Electric Light Company на Томас Едисън .

Заводът започва да работи на 12 януари 1882 г.,  три години след изобретяването на електрическата крушка с нажежаема жичка с въглеродна жичка .

Първоначално централата запалила 968 лампи с нажежаема жичка, за да осигури улично осветление от Holborn Circus до St. Martin's Le Grand , което по-късно беше разширено до 3000 лампи.  Електроцентралата също осигурява електричество за частни жилища, които може да са включвали близкия площад Ely Place . След като работеше със значителни загуби, станцията беше затворена през септември 1886 г.  и лампите бяха преобразувани обратно на газ.

Едисън открива втора въглищна електроцентрала през септември 1882 г. в Съединените щати, на гара Пърл Стрийт в Ню Йорк.

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голям проблем застигна шеф Таралежков за новия сезон на "Мастършеф"
Дата: 30/09, 15:29

От девет месеца вече не сме получавали пари, разкри щангистът Ангел Русев в подкаста на "Игри на волята":
Дата: 30/09, 15:24

Спартак раздаде премии на играчите от втория отбор
Дата: 30/09, 15:23

50 бебета са родени през 2024 година с помощта на общинския инвитро фонд във Варна
Дата: 30/09, 15:12

Перун спечели турнира в памет на Ставри Димитров
Дата: 30/09, 15:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия