Емблематични имена в българския спорт са в новия състав на Обществения съвет по спорт към кмета на Варна


Дата: 17/05, 19:32

Снимка Община Варна

Емблематични личности от българския спорт влизат в новия състав на Обществения съвет по въпросите на спорта, който функционира като консултативен орган към кмета на Варна. На първото работно заседание днес присъстваха олимпийският шампион по бокс Ивайло Маринов и световната шампионка по художествена гимнастика Филипа Филипова. В съвета са още рекордьорът на скок дължина Бончо Бонев, носителят на над сто медала в леката атлетика Руслан Грозданов, Росен Добрев - президент на Българската федерация по хандбал, треньори по плувни, морски и бойни спортове. Съставът на съвета ще бъде разширен с представителството и на клубовете по останалите видове спорт, които работят във Варна. 

На първото заседание на консултативния орган бяха набелязани приоритетните направления, по които той ще работи в следващите 4 години. През месец август общинската администрация започва подготовката на проектобюджета на 2025 г. За целта още отсега спортните деятели трябва да подготвят своите предложения за включването на разходи за спорт в документа. Продължава оптимизацията на разходите за издръжката на плувен комплекс „Приморски“, тъй като по мнение на ръководството и на спортните клубове той коства значителни средства от общинския бюджет. Басейните ще бъдат покрити със специално платнище. Обмислят се и други мерки за намаляване на разходите за отопление и пречистване на водата. 

Варна все още има шанс да стане домакин на Европейската купа по художествена гимнастика през 2026 г. и Общината ще окаже пълно съдействие и логистично осигуряване на първенството, стана ясно по време на срещата. Ръководството заяви готовност да съдейства за изграждането на футболно игрище в кв. „Възраждане“, както и да дооборудва спортната зала в кв. „Владислав Варненчик“. 

Съветът ще се занимае още с оптимизация на графиците на всички общински спортни бази, в това число и на залите в Двореца на културата и спорта. Съвместно с училищните ръководства и Регионалния инспекторат по образованието ще се разгледат възможностите за по-масово включване на училищата в различни спортни инициативи, както и ползването на училищните спортни бази в извънучебно време. Работи се и по въпроса с паркирането на автомобили на територията на спортните бази, съобщи новият директор на Общинско предприятие „Спорт“ Юрджан Ахмед. 

Обсъдена беше идеята 10-тото издание на Маратон Варна през 2025 г. да постави официално началото на летния туристически сезон, предвид успешното провеждане на надпреварата миналата неделя. Кметът Благомир Коцев беше символично награден със златен медал от маратона, който ще остане в Музея на спорта на Варна в Юнашкия салон. 

Днешното първо заседание на Обществения съвет по въпросите на спорта съвпадна с отбелязването на Деня на българския спорт. Той се чества на днешната дата, на която през 1894 г. група швейцарски учители пристигат в България по покана на просветния министър, за да преподават гимнастика и футбол в българските училища. 

Днес стана ясно още, че ресор спорт в Община Варна се поема от заместник-кмета Илия Коев.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Григор излиза на корта в Париж тази вечер
Дата: 01/06, 19:12

Водачът на листата на БСП – Варна Борислав Гуцанов: Избираме с ума и сърцето си между мира и войната!
Дата: 01/06, 19:10

3 часа закъснява влакът Варна-Добрич, пътниците изнемогват
Дата: 01/06, 19:081 Коментар

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 19:00

Изненада с времето идва внезапно от ясно небе след по-малко от 24 часа
Дата: 01/06, 18:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия