България е пропуснала да получи 20% авансово плащане по ПВУ заради неразработване на планове


Дата: 27/06, 10:31

Снимка Pixabay

20% европейски средства от Плана за възстановяване и устойчивост е пропуснала да получи страната ни заради неразработването на главата REPowerEU. Това съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на "Фокус". 

Глава RERowerEU е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Инвестициите трябва да са свързани с областта на енергетиката - намаляване на карбонизацията, повишаване на енергийната ефективност на сградите, устойчив биометан и водород, внедряване на енергия от възобновяеми енергийни източници, преодоляване на енергийна бедност, намаляване на търсенето на енергия и транспорт с нулеви емисии. 

България е трябвало да разработи тази глава не по-късно от 31 декември 2023 година, като тогава е можело да получи 20% от средствата авансово, обясни финансовият министър. 

На последното заседание на ECOFIN (Съветът по икономически и финансови въпроси) Европейската комисия е уведомила всички държави членки, че България няма разработен глава RERowerEU и е помолила в най-кратък срок да бъде разработена такава. 

"Тази глава е част по преговорите за предоговаряне на самия План за възстановяване и устойчивост. На 5 февруари 2024 година е изпратен на ЕК предварителен план на промените в ПВУ. В периода 18 - 20 март 2024 година е проведена техническа мисия на ЕК, в която са дискутирани предложения за промени в ПВУ, включително в RERowerEU. Подготовката за изменението продължава и в момента, тъй като е в тясна връзка, както с предоговарянето на реформата за декрабонизацията на енергийния сектор и отпадане за отделяне на собствеността на "Булгартрансгаз" и ЕСО от корпоративната структура на БЕХ, така и с подготовката за глава RERowerEU", заяви служебният министър.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лудогорец спечели и последната си контрола в Австрия
Дата: 30/06, 00:48

Здравословно хранене
Дата: 30/06, 00:30

Германия е на 1/4-финал
Дата: 30/06, 00:22

30 юни 1971 г. – Трагедията на "Союз 11"
Дата: 30/06, 00:09

Германия 2:0 Дания, гол на Мусиала
Дата: 29/06, 23:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия