Кметовете на няколко града решиха: 2 май ще е неучебен ден


Дата: 17/04, 14:36

Снимка: Pexels

Кметовете на няколко града решиха, че 2 май ще е неучебен ден. Те подписаха заповеди за обявяването му. Така почивните дни в училищата ще са от 1 до 6 май, включително, съобщава БНТ.

Решението им е съгласно чл. 105, ал. 3, от Закона за предучилищното и училищното образование, според който кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината.

Заповеди, с които обявяват 2 май 2024 г. за неучебен ден, вече разписаха кметът на Благоевград Методи Байкушев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на община Хасково Станислав Дечев, кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Троян Донка Михайлова.

Кметът на Смолян Николай Мелемов също обяви 2 май за неучебен ден за училищата в община Смолян, съобщи общинският пресцентър. От Регионалното управление на образованието обаче уточниха, че за момента само Смолян от 10-те общини в областта въвежда неучебен ден на Велики четвъртък.

За учениците в Плевен неучебен освен 2 май ще бъде и 15 май, реши кметът д-р Валентин Христов.

Обявяването на 15 май за неучебен ден е във връзка с член 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование, според който кметът на общината може да обявява до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината, като уведомява за това началника на Регионалното управление на образованието.

От общината допълниха, че е в подготовка празничната програма за дните около 15 май. За първа година от местната управа ще посветят и цяла седмица с празнични събития, посветени на Великден. По този начин още от края на април до средата на месец май плевенчани ще могат да се насладят на разнообразни културни мероприятия.

Кметът на София Васил Терзиев все още не е обявил подобна стъпка, въпреки появилите се призиви от родители. За сега 2 май е учебен ден за учениците в столицата.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 02:40

Велики вторник! Добрите дела носят късмет цяла година
Дата: 30/04, 02:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 01:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 01:40

НСИ: Населението на България продължава да намалява и да застарява
Дата: 30/04, 01:351 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия