Очакваме първите Ф-16 в началото на 2025 година


Дата: 30/04, 20:10

Снимка Булфото

Съобщиха новина за бойните самолети, които България очаква.  

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети Ф-16 Блок 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support) пo програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), предаде БТА.

"Това е второто допълнително споразумение към този международен договор", посочиха от Комисията по отбрана в Народното събрание. По-съществените промени включват коригирането на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици.

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран, като се планира доставките да стартират в края на първото тримесечие на 2025 г. и да завършат до края на 2025 г.

Чакаме първите Ф-16 в началото на 2025 г.

Предвидено е намаляване или увеличаване на стойности на различни линии по договора с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии.  

Изменението на международния договор цели оптимизиране на доставките от страна на САЩ и не намалява или стеснява първоначално заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система Ф-16 Блок 70. То не променя общата стойност на договора, се посочва още в доклада на Комисията по отбрана.

В изменението се съдържа „контролирана некласифицирана информация“, която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. и това изключва възможността за обнародването ѝ в „Държавен вестник“.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Провеждат учение на сблъсък на два кораба и нефтен разлив в река Дунав
Дата: 21/05, 13:08

Започва нова акция на полицията по българските пътища
Дата: 21/05, 13:04

IT специалистка направи скандални твърдения за оргии и религиозни култове в OpenAI
Дата: 21/05, 12:52

17-годишно момче си отиде от "друсан чай" в Бургас
Дата: 21/05, 12:441 Коментар

Путин взе тежко решение за "Газпром" заради загубата от 7 милиарда долара
Дата: 21/05, 12:411 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия