Радев: Предложенията на Главчев не могат да включват заместник-председатели на партии


Дата: 17/04, 16:44

Снимка Булфото, архив

"Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлага за министър зам.-председатели на политически партии" / б.р. като Даниел Митов/, заяви президентът Румен Радев. И допълни, че ще иска обяснения от Главчев как освобождава министри, без все още да е работил с тях, предава /frognews.bg/.
 
Припомняме, че служебният премиер Димитър Главчев направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните. 

"В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет. Имаме множество прекрасни дипломати с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър", посочи Радев пред журналисти в сряда.  

„От партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят? Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник”,заяви Радев.

Президентът подчерта, че когато е отговарял за служебните правителства, партиите не са могли и да си помислят за подобни вмешателства. „За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри”, попита той. 

Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на премиера за състава на кабинета, но ще настоявам да си спази обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии”, заяви Радев. Той коментира и призивите БСП, ИТН и Възраждане да смени служебният премие с думите, че не може да предизвиква конституционна криза.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Варненка: Водата от дъжда се страхува от новите шахти във „Възраждане 3“
Дата: 30/04, 18:22

За 3 часа 20 литра на квадратен метър са паднали във Варна
Дата: 30/04, 18:06

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: Има фабрика за компромати между прокуратурата и ДАНС
Дата: 30/04, 17:581 Коментар

Затвориха АМ "Струма" в посока София
Дата: 30/04, 17:53

В дъжда варненци си спомниха за кмета Кирил Йорданов. Не са му простили за спирките!
Дата: 30/04, 17:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия