Прогнозират ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от еврозоната


Дата: 21/05, 18:58

Снимка Pixabay

Информация и разумност, когато става въпрос за бюджет, икономическо развитие и общ интерес на всички политически партии, за да може България успешно да се справи с последния етап от преговорния процес за присъединяването ни към еврозоната. Тези фактори трябва да бъдат налице според  Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България и бивш социален министър.

Тя бе гост в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" по повод последната резолюция на ИСС за присъединяването на България към еврозоната.

"Смисълът на резолюцията е отново да напомним колко е важно, от гледна точка на бъдещото развитие на България в икономически и социален аспект, влизането ни в еврозоната - път, който до голяма степен ние сме извървели. От тук е огромна ролята на това как България ще се справи с изпълнението на отделните критерии, за да може този път да приключи с успешното ни присъединяване", обърна внимание председателят на ИСС.

Русинова подчерта, че изпълнението на бюджета и подготовката на нормативната база са изключително важни и призова да се довърши Закона за въвеждане на еврото, както и да се спазят отделните ангажименти, които всяка една от институциите има в рамките на Националния план: "Трябва да продължи кампанията на Министерството на финансите достатъчно дълго, да има ангажимент за двойно обозначаване на цените - това са функции на Министерството на икономиката и на КЗП, всичко, което касае функциите и на КФН и на БНБ да продължи. Има доста конкретни мерки, които трябва да направи всяка една от институцииите и след като минат предсрочните парламентарни избори с новия състав на парламента да продължи дебатът и в НС, и да се стигне до приемане на Закона за въвеждането на еврото в България и най-вече да продължат преговорите с европейските ни партньори", коментира тя.

Зорница Русинова отбеляза, че е налице сериозно заиграване със страховете на хората: "Продължава деинформацията по темата за това колко е негативно влиянието на еврото. Надявам се, че всичко, което бе разписано в Комуникационния план ще продължи да се изпълнява от отделните институции, защото по различни теми има различни отговорности, които носи различна институция. Основната и координираща роля е на Министерството на финансите, местните власти също имат роля да организират възможността възрастни хора от селата да могат да стигнат до по-големи населени места, "Български пощи", които ще имат ангажимент за по-малки суми да се занимават с обмяна на левове в евро.

ИСС настоява да имаме листовки и брошури, за да може максимално много хора да бъдат максимално запознати с това какво предстои и по този начин да се пресекат всички кампании на дезинформация.

Държавните институции и информационните канали могат да се противопоставят на водената кампания срещу еврото и да не допускат хората да бъдат стресирани", коментира още Русинова.

Тя добави, че присъединяването на България към еврозоната води до ускорена конвергенция във всички икономически показатели и индикатори: "Примери са Литва, Латвия и Естония, където в рамките на 6-7 години виждаме ръст на заплатите между 80-120%. Виждаме и каква би могла да бъде загубата за българския бизнес и за растежа на БВП, ако ние продължаваме да се бавим с влизането в Еврозоната".

Икономическият и социален съвет настоява държавата да продължи с усилената подготовка. Като пропуск Зорница Русинова отбеляза, че лиспва яснота кои ще бъдат контролните органи, които могат да бъдат сезирани, ако гражданите забележат нередности. Председателят на ИСС каза още, че в настоящата турбулентна политическа обстановка се губи целенасочената информационна кампания към гражданите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Находище с над сто приказни и много редки растения откриха край Варна
Дата: 03/06, 16:55

3 начина да се пенсионирате като милионер
Дата: 03/06, 16:44

Виктор Митев: Искаме да радваме феновете на Спартак
Дата: 03/06, 16:42

Акциите от тази компания са по-стабилни от златото
Дата: 03/06, 16:39

Над 5 хиляди лева заплата дават в този сектор в България
Дата: 03/06, 16:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия