Съдия запозна ученици от Варна с рисковете от шофирането в нетрезво състояние и след употреба на наркотици


Дата: 17/04, 20:00

Снимки Апелативен съд Варна

    Съдия Светослава Колева бе гост лектор в среща на Общинския съвет по наркотичните вещества с 11- и 12-токласници от Професионалната техническа гимназия, посветена на пътната безопасност. Представени бяха двете кампании на Дирекция „Превенции“ на Община Варна: „Не шофирай, ако си пил. Дори една чаша е много“ и „Без дрога на пътя – кампания срещу шофирането след употреба на наркотици „Последната магистрала“. 

    „Автомобилът е оръжие в ръцете на неадекватен шофьор. Може да донесе смърт както на водача, така и на други участници в движението“, предупреди секретарят на Общинския съвет по наркотичните вещества Добромир Досев. Той помоли учениците да спрат всеки свой приятел, употребил спиртна напитка или наркотично вещество, да сяда зад волана. Посъветва ги и да не проявяват агресия на пътя. Досев представи данни, според които тестовете, направени на шофьори във Варна, най-често отчитат повече от едно вещество. 

    Съдия Светослава Колева каза, че две бири могат да предизвикат концентрация на алкохол в кръвта 0,5 промила, което се наказва административно и с отнемане на свидетелството за правоуправление. Ако обаче промилите са 1.2, това е престъпление и то се преследва от Наказателния кодекс. Законодателят предвиди отнемане на превозното средство, с което деянието е извършено, а ако то е чужда собственост – дори на родител – паричната му равностойност. Алкохолът и наркотичните вещества са опасни на пътя, защото влияят на преценката на обстоятелствата, на скоростта и разстоянията, намаляват концентрацията и реакциите на шофьора, разясни наказателният съдия. „При катастрофа със смъртен изход наказанието е приравнено в някои случаи до това за умишлено убийство и стига до 20 години затвор. Не забравяйте това“, посъветва юристът.

 

    Правоспособните ученици получиха възможност да седнат зад волана с очила, които симулират възприятия, подобни на тези след като човек е пил или взел опиат. Така лично се убедиха във въздействието на забранените вещества и алкохола върху уменията на шофьора. 

    По-късно през деня ученици от 9ти и 10-ти клас на Математическата гимназия бяха домакини на среща – част от програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“. Валентин Русимов от Сдружение „Отвори очи“ и съдия Колева разобличиха най-често разпространяваните заблуди. „Не ви излагам теоретични знания, а неща, които съм видяла в съдебната зала като магистрат с дългогодишен опит. Наркотиците са фактор, който руши живота на хиляди семейства всяка година във всеки град. Няма пощадени семейства или социални групи, няма застраховани“, сподели съдията.

    Валентин разказа от личен опит свои преживявания, свързани със здравните и социални последствия от употребата на наркотици. И обясни защо дрогата на жаргон се нарича „материал“. „Когато материалното стане ценно, губим всичко друго. Животът на зависимия е посветен само на това да си набави веществото, „материала“. И губи всичко друго – приятелите, интересите, развитието, личността си“, разкри Вальо. 
    Двамата описаха част от видовете на т.нар. „нови дроги“ и въздействието им. Предупредиха за опасни пълнители за електронни цигари тип „вейп“. Част от тях вече са обявени за незаконни, но пълнител с полусинтетична марихуана може да доведе до предозиране и смърт. Дори една доза фентанил пък активира биохимични процеси в организма, които предразполагат към пристрастяване. 

    „Новите наркотици се произвеждат в домашни условия. Ако знаете от какви съставки и в какви помещения са приготвяни, не бихте ги приели в тялото си“, посочи наказателният съдия. А консултантът по зависимости припомни, че за очистването на организма и психологическото освобождаване от нелегалните субстанции са нужни минимум 9 месеца. И цял живот усилия и възпиране след това.   

 
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Годишната инфлация в еврозоната остава стабилна през април
Дата: 30/04, 13:13

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 13:10

Синята зона във Варна ще е безплатна на 1, 3, 4, 5 и 6 май
Дата: 30/04, 13:00

Голям гаф на синоптиците с прогнозата за този ден обяви професор Рачев
Дата: 30/04, 12:49

От Пътна полиция обявиха мерките за трафика по празниците
Дата: 30/04, 12:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия