Грандиозен скандал в Австрия: Медии представяли партия в добра светлина срещу реклама


Дата: 30/04, 14:00

Кадър ФБ, Херберт Кикъл

Финансова зависимост между политическа партия и медии се разследва в Австрия.

Обект на разследването са управляващият директор на медийна група „Йостерайх“ Волфганг Фелнер и бившият вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, както и министри от Австрийската партията на свободата

В продължение на няколко седмици прокуратурата, разследваща икономически престъпления и борба с корупцията (ПИПБК), разследва предполагаема корупция, свързана с реклама срещу положителни публикации. Обект на разследването са управляващият директор на медийна група „Йостерайх“ (Mediengruppe Österreich) Волфганг Фелнер и бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, както и министри от Австрийската партията на свободата.

Статия на журналиста Кристиан Бьомер, публикувана в всекидневника „Курир“, посочва, че вестникът, а и други медии разполагат с документи, които ще бъдат обсъдени и в парламентарна анкетна комисия, предава БТА.

Според документите Главната прокуратура във Виена е възложила на ПИПБК да разследва дали медийният предприемач Фелнер е подкупил тогавашния лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, а впоследствие и други министри. По-конкретно, има съмнение, че Фелнер обещава положителни медийни публикации в замяна на обещание за реклами.

В началото на април станаха публично достояние чатове, разкриващи близки отношения между Фелнер и Щрахе през 2019 година.

Главната прокуратура разследва и възможността бившите министри от управляващата по онова време Австрийска партия на свободата Норберт Хофер, Марио Кунасек, Беате Хартингер-Клайн и Херберт Кикъл да са замесени в корупция в областта на рекламата.

Според документите, с които разполага „Курир“, за ПИПБК не са достатъчни първоначалните подозрения, за да продължи разследването на случая. Главната прокуратура разглежда въпроса по различен начин и призова подчинената прокуратура "незабавно" да предприеме допълнителни разследвания.

Собственикът на медийната група Фелнер вече е коментирал въпроса и смята, че "не носи отговорност" и обвиненията са абсурдни, предаде БТА и Епицентър.

В първоначалната си реакция за осведомителната агенция АПА Австрийската партия на свободата видя за пореден път как "дълбоката държава" действа в съдебната система и обвини конкретно ръководството на Главната прокуратура във Виена, пише „Курир“. Рекламните договори се възлагали на медиите само по обективни преценки.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 17:40

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена - 0,26 лева
Дата: 17/05, 17:281 Коментар

Дракула поведе предизборната кампания в Румъния
Дата: 17/05, 17:14

Фенове на "Ергенът" с оригинални идеи за новия Ерген
Дата: 17/05, 17:05

На 18 май събота имен ден празнува морално българско име
Дата: 17/05, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия