Червен код в Галац: Румъния се подготвя за бури и наводнения


Дата: 29/09, 16:44

Снимка Pixabay

Румъния се подготвя за сериозни предизвикателства, свързани с очакваните обилни валежи и силни бури в цялата страна. Националната метеорологична служба издаде предупреждение с оранжев и жълт код за периода от днес до понеделник, като се очакват и потенциални наводнения.

Елена Матееску, директор на Националната метеорологична служба, коментира пред телевизия Диджи 24: "Този уикенд Румъния ще бъде засегната от две припокриващи се екстремни явления. Циклонът 'Ашли' ще помете страната от запад на изток, като пикът ще бъде днес вечерта в Букурещ и в южните окръзи на страната."

Особено внимание се обръща на окръг Галац, който само преди две седмици беше сериозно засегнат от наводнения, довели до трагичната загуба на седем човешки живота. В отговор на надвисналата опасност, Окръжният комитет за извънредни ситуации на Галац взе решение за превантивна евакуация на всички жители, живеещи в близост до реки и в зони с висок риск от наводнения, пише Дунав мост.

Теодора Дяконица, говорител на префектурата на Галац, съобщи за Аджерпрес: "На терен са изпратени 1300 военни – пожарникари, жандармеристи и служители на министерството на отбраната, а Инспекторатът за извънредни ситуации ще удвои екипите си."

Букурещ и съседният окръг Илфов също са в готовност. Чрез системата Ро-Алърт беше разпространено следното предупреждение: "Внимание! От 15:00 часа днес в района на Букурещ-Илфов се очакват повтарящи се екстремни метеорологични явления, включително и през нощта." Жителите са посъветвани да вземат необходимите предпазни мерки, включително да избягват открити пространства и да следват инструкциите на властите.

Министърът на околната среда Мирча Фекет информира чрез социалните мрежи, че служители на министерството ще бъдат на място, за да следят развитието на ситуацията.

Румънските власти призовават гражданите да бъдат бдителни и да спазват всички препоръки за безопасност в очакване на предстоящите метеорологични предизвикателства.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стана милионерче
Дата: 29/09, 19:271 Коментар

Гала: И тримата сме преяли
Дата: 29/09, 19:23

Тръмп нарече Харис „умствено изостанала”
Дата: 29/09, 19:151 Коментар

Дъждът спира и лятото се връща през октомври още в тези дни
Дата: 29/09, 19:14

Мощна буря удари Варна
Дата: 29/09, 19:091 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия