Страните от ЕС приеха план за замразените руски активи


Дата: 21/05, 17:07

Снимка Pixabay

Страните членки на ЕС официално приеха план за използване на постъпленията от активи на Руската централна банка, замразени в ЕС, за инвестиране в отбраната на Украйна. Информацията предаде „Ройтерс”, като се позова на белгийското правителство, пише frognews.bg.
 
Министрите от ЕС се споразумяха "да използват извънредните приходи от замразените руски активи за подкрепа на отбраната и възстановяването на Украйна в контекста на руската агресия", пише в профила на белгийското правителство в социалната мрежа X. То председателства преговорите между страните от ЕС в Брюксел.  

Текстът трябваше да получи само формалното одобрение на министрите, след като споразумението за това бе сключено още в началото на месеца. Според сделката, 90% от активите ще бъдат прехвърлени в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% са предвидени за оказване на помощ на Киев по други начини. 

ЕС очаква активите да донесат печалба от около 15-20 милиарда евро до 2027 година. Украйна се очаква да получи първия пакет помощи през юли, казаха европейски дипломати. 

Страните от Г-7 замразиха около 300 милиарда долара руски активи малко след инвазията на Москва през 2022 година. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 обсъждаха как и дали да използват средствата, за да помагат на Украйна. Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън оказа натиск тази седмица на останалите страни от Г-7 да се съгласят за плана за ползване на средствата, за да отпуснат повече пари на Украйна. 
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Папа Франсиск: Да се натъкнеш на мигрант е като да се натъкнеш на Христос
Дата: 03/06, 17:20

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 17:00

Партньорът на Натали Трифонова от "Денсинг старс" без нея се отдаде на ласки към исполини в Хърватия
Дата: 03/06, 16:58

Хванаха камион с близо 4 тона рапани край Варна
Дата: 03/06, 16:561 Коментар

Находище с над сто приказни и много редки растения откриха край Варна
Дата: 03/06, 16:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия