Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?


Дата: 22/04, 04:10

Застраховката "Автокаско" е важна част от управлението на рисковете за всеки собственик на автомобил. Тя предлага защита за превозните средства в случаи на различни непредвидени ситуации, които могат да им причинят щети. Разбирането на покритията и разликите между различните видове застраховки може значително да помогне на автомобилистите да вземат информирани решения за защита на своята кола.

Какво представлява застраховка "Автокаско"?

Застраховка "Автокаско" е доброволна застраховка, която покрива щетите, понесени от автомобила, независимо от това дали собственикът е причинител или жертва на инцидента. Тя е незадължително допълнение към задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която покрива вреди причинени на лица. Автокаското се сключва срещу застрахователна премия, която трябва да бъде заплатена на съответната застрахователна компания. В замяна на тази премия, водачите получават обезщетение за разходите по ремонта на превозното средство.  

Какви ситуации покрива застраховка "Автокаско"?

Застраховка “Автокаско” покрива редица ситуации, в които можете да попаднете, когато сте зад волана или пък когато сте паркирали колата си. Тези застрахователни събития са често срещани на територията на България и е добре да имате добра защита, в случай, че Вие и автомобила Ви станете жертва на такова събитие.

 

Щети по собствена и чужда вина

Застраховката "Автокаско" е уникална с това, че предлага компенсация за щети на Вашето превозно средство, независимо от това кой носи отговорност за инцидента. Това означава, че ако претърпите инцидент, било то по Ваша вина или по вината на друго лице, имате право на обезщетение за ремонт на Вашата кола. Тази характеристика е особено ценна, тъй като осигурява финансова защита и спокойствие, дори когато имате вина за причинените щети.

Щети на паркинг

Щетите, причинени на паркиран автомобил, са сред често срещаните покрития, които "Автокаско" предлага. Това включва удари от други автомобили или предмети, както и повреди от вандализъм. Такива ситуации обикновено възникват без участието на собственика на автомобила и наличието на застраховка може да осигури значителна финансова помощ за покриване на разходите за ремонт.

Кражба

Кражбата на автомобила е сериозен риск, който може да доведе до значителни финансови загуби. Застраховка "Автокаско" обикновено покрива този риск, като предлага компенсация, която може да варира от самата стойност на автомобила до разходите за неговото възстановяване. Важно е да се отбележи, че условията за покриване на кражба могат да варират между различните застрахователни полици, така че е необходимо да проучите детайлно тези аспекти при избора на застраховка, с помощта на застрахователен брокер. 

Щети при приородни действия 

Природните бедствия като наводнения, бури, земетресения, и други могат да доведат до непредвидими ситуации и сериозни вреди на автомобила Ви. Застраховка "Автокаско" предлага покритие за такива щети, осигурявайки финансова подкрепа за ремонт или замяна на автомобила. Това покритие е особено важно в региони, които са изложени на висок риск от природни бедствия.

Каква е разликата между застраховките Гражданска отговорност и Автокаско?

Основните разлики между Гражданска отговорност и Автокаско са две. Първо - Гражданската отговорност е задължителна по закон. В случай, че сте пропуснали да сключите застраховката за съответната година, Ви грозят солени глоби. Автокаското може да бъде сключено по Ваше желание, като няма задължителен характер. Втората разлика е, че застраховка “Гражданска отговорност” е насочена към трети лица и защитава Вас от разходите, които можете да понесете след като по Ваша вина настъпи ПТП. Застраховка “Автокаско” е насочена изцяло към Вас и автомобила Ви, като покрива разходите от щети

Каква е разликата между частично и пълно "Автокаско"?

Разликата между частична и пълна застраховка “Автокаско” се състои в това, че двете имат различен спектър на покритие. 

Частичното Автокаско предлага няколко основни покрития, а премията за него е съответно по-ниска. 

Пълното Автокаско предлага много повече покрития, като ще трябва да заплатите малко по-висока премия.

Изборът на частично или пълно Автокаско зависи изцяло от Вашите предпочитания. Много застрахователни дружества предлагат добри покрития и в двата варианта, но ако имате нов автомобил, за искате да се погрижите по възможно най-добрия начин, е добре да помислите за пълно покритие, тъй като може да се окаже, че при инцидент заплащането на ремонта струва много повече, отколкото премията за пълно Автокаско. 

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 01/05, 16:20

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 01/05, 16:20

Димитър Манолов: България трябва да въведе изискванията за адекватните минимални работни заплати в ЕС
Дата: 01/05, 16:08

Депутат в три парламента вече не е част от ПП
Дата: 01/05, 15:51

Не се работи на 2 май Велики Четвъртък според българските поверия
Дата: 01/05, 15:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия