Бивш министър: Обществените поръчки бавят изграждането на Националната детска болница


Дата: 02/05, 08:51

Кадър Нова Тв

Бивш министър коментира казуса с изграждането на детска болница.

Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната. Това каза в предаването „Тази сутрин“ проф. Христо Хинков, бивш здравен министър от редовното правителство на акад. Николай Денков.

Припомняме, че във вторник (30 април) служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница „Мама и аз“ с инвеститор „Търговска лига“, но ден по-късно – на 1 май, премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравния министър с уволнение.

„Тази болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво – както апропо всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно, как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може“, поясни той, пише btvnovinite.bg.

Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет от депутатите. „Но за съжалени като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна инициатива може да направи“, допълни още проф. Хинков.

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните с взетите решения. Той припомни също така, че е създал редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

„Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежа на тази болница да се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна детска болница“, призна още той.

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро, защото съдебните процедури са приключили. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

„Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено“, каза още той.

На въпроса защо той е спрял проекта за частната „Мама и аз“, проф. Хинков отбеляза, че той е дошъл в края на мандата му и е решил, че е най-добре наследникът му да се занимава с този сериозен въпрос.

След като вчера всички – от президента до гражданите, се обявиха твърдо против частният проект, бившият здравен министър смята, че самият инвеститор ще преосмисли решението си и може да поиска разрешение за изграждане на многопрофилна болница, но без педиатрично отделение. А политическите нападки към служебния кабинет определи като предизборно говорене.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зрителите се произнесоха: Майката на Алек победи в „Ергенът”
Дата: 17/05, 07:49

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 07:40

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 07:40

Бездомни кучета ръфат колите в столичен квартал
Дата: 17/05, 07:37

Днес и утре ще е слънчево и топло
Дата: 17/05, 07:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия