Учени: Орангутаните умеят да се лекуват с билки от природата


Дата: 02/05, 21:53

снимка pexels

Според учени орангутан е лекувал рана с тропическо растение. Това е пример за това как някои животни се опитват да облекчат собствените си болести с лекарства, намерени в дивата природа, съобщават учени, цитирани от осведомителните агенции.

Изследователи наблюдават как животното откъсва и дъвче листа от лечебно растение, използвано от хората в Югоизточна Азия при болка и възпаление. 

След това възрастният мъжки орангутан с пръсти нанася соковете от растението върху нараняване на дясната буза. После притиска сдъвканото растение, за да покрие отворената рана като импровизирана превръзка. Това е описано в статия в изданието "Сайънтифик рипортс". 

При други изследвания са регистрирани няколко вида човекоподобни маймуни, които търсят лекарства в горите, за да се лекуват, но учените все още не са виждали животно, което да се лекува по този начин, отбелязва Асошиейтед прес. 

"За първи път наблюдаваме диво животно, което прилага доста силно лечебно растение директно върху рана", казва съавторът на проучването Изабел Лаумер, биолог в Института "Макс Планк" за поведение на животните в Констанц, Германия. 

Поведението на орангутана е записано през 2022 г. от Улил Азари, съавтор и полеви изследовател в Медан, Индонезия. Снимките показват, че раната на животното се затваря в рамките на един месец безпроблемно. 

Учените наблюдават орангутани в Индонезия от 1994 г. насам, но досега не са виждали подобно поведение, отбелязва Асошиейтед прес. 

"Това е единично наблюдение", казва биологът Якобус де Руде от университета "Емъри", който не е участвал в изследването. "Често научаваме за ново поведение, като започваме с едно-единствено наблюдение".

"Много е вероятно това да е самолечение", отбелязва той, като добавя, че орангутанът е приложил растението само върху раната, но не и върху друга част от тялото.

Възможно е да е усвоил техниката от други орангутани, живеещи извън парка и далеч от ежедневния контрол на учените, казва съавторът Каролин Шупли от Института "Макс Планк" за поведение на животните. 

Орангутанът е роден и е живял в млада възраст извън зоната на изследване, отбелязва Асошиейтед прес. 

Изследователите смятат, че е пострадал при битка с друго животно. Не е известно по-рано да е лекувал наранявания. 

Учените и преди са забелязвали други примати, които използват растения, за да се лекуват. 

Орангутани от остров Борнео се мажат със сокове от лечебно растение, за да намалят вероятно болките в тялото или да прогонят паразити. 

Шимпанзета от различни места са наблюдавани да дъвчат стръкове от растения с горчив вкус, за да успокоят стомаха си. Горилите, шимпанзетата и бонобо поглъщат определени  листа на растения, за да се спасят от стомашни паразити.

"Ако това поведение съществува при някои от най-близките ни живи роднини, какво би могло да ни каже за еволюцията на медицината?", отбелязва Тара Стоински, президент и главен научен ръководител на Фонда за горили "Даян Фоси", която не е участвала в изследването, предаде БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Над 10 000 дружества и еднолични търговци от Варна вече обявиха доходите си пред НАП
Дата: 17/05, 15:06

БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
Дата: 17/05, 14:58

Румен Радев: Парламентът вероятно ще бъде употребен за предизборна трибуна
Дата: 17/05, 14:52

Нидал Алгафари се захапаха с Иво Сиромахов във Фейсбук за Ергенът
Дата: 17/05, 14:50

Путин: Не се планира превземане на Харков
Дата: 17/05, 14:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия