Имунотерапия: Обещаващо лечение за рака


Дата: 08/08, 05:30

Ракът е умен, но вашата имунна система е по-умна

 

В Онкологичното отделение на болници Acibadem в Турция пациентите имат достъп до пълната гама от съвременни възможности за лечение. Хирургия, системна терапия и лъчетерапия - всички тези методи се използват при лечението на рак, както в ранните, така и в по-късните стадии на заболяването.

Дали имунотерапията е новото чудодейно лечение на рака? Може и да е. През последното десетилетие имунотерапията промени живота на много хора с онкологични заболявания. Разработена е за лечение на рак с помощта на имунната система. Сега се счита за един от основните методи за лечение на рак наред с хирургията, лъчетерапията и химиотерапията. Вместо да се прицелва директно в самия рак, както лъчетерапията и химиотерапията, имунотерапията стимулира собствената имунна система на пациента да се бори с болестта. В Acıbadem имунотерапия се използва повече от 10 години при пациенти с рак от цял свят, и благодарение на опита на онколозите резултатите са повече от окуражаващи. „Вярваме, че имунотерапията е един от най-обещаващите начини за лечение на много видове рак. Това несъмнено е едно от най-благоприятните решения за подобряване на качеството на живот и повишаване на преживяемостта при пациенти с рак“, казва проф. Ибрахим Йълдъз, специалист по медицинска онкология в ACIBADEM Турция.

Как действа имунотерапията за лечение на рак?

Имунотерапията използва собствената имунна система на пациента за борба с рака. Основната роля на имунната система е защита на тялото срещу заболявания, но понякога може да се затрудни при разпознаване и противодействие на рака - сложно заболяване, което може да заобиколи имунната система. Днес е възможно да се стимулира имунната система да открива и унищожава ракови клетки с помощта на имунотерапия.

Имунотерапевтичните медикаменти обикновено се приемат от пациентите чрез интравенозна инфузия. Имунотерапията се счита за първично лечение на много видове метастатичен рак. Тя може да се използва както като самостоятелно лечение, така и в комбинация с други методи. Може да се комбинира с химиотерапия, таргетна терапия и лъчетерапия. Преди или след операция може да се обмисли прилагането на имунотерапия. Имунотерапията може да повиши ефективността на лечението с 20-30 процента, когато се комбинира с други методи на лечение.

Кои видове рак се лекуват с имунотерапия?

Има различни видове имунотерапии и всяка помага на имунната система по различен начин да се насочи към раковите клетки. Приложението и ефективността на тези методи зависи от вида на рака, неговия стадий и общото здравословно състояние на пациента. Имунотерапията е доказала своята ефективност при лечението на няколко вида рак, сред които меланом, рак на белия дроб, рак на пикочния мехур, рак на бъбреците, рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на черния дроб, рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на главата и шията, и лимфом.

Примери за успешно лечение: Имунотерапия при рак на белия дроб

За пациентите и техните близки понякога е по-лесно да разберат как имунотерапията подобрява резултатите чрез предизвикателни пациентски истории. „Пациент на 68 години се обърна към нашата клиника с оплакване от парализа на лицето“, разказва проф. Ибрахим Йълдъз. Компютърната томография разкрива, че има тумор в мозъка, а биопсията показва, че това са метастази от рак на белия дроб. „Веднага започнахме да прилагаме химиотерапия за лезиите в белия дроб и лъчетерапия за тези в мозъка. Въпреки това, след 4 курса на лечение се установи, че лезиите прогресират. Това означава, че туморът е резистентен на химиотерапия. В този момент експертният онкологичен екип на Acıbadem реши да продължи лечението с имунотерапия, вместо с конвенционална химиотерапия“, обяснява специалистът. Пациентът взема лекарства за имунотерапия в продължение на 2 години. По време на лечението се наблюдава, че на третия месец всички лезии са се свили, а на осмия месец са почти напълно изчезнали. Днес пациентът живее без рак повече от 4 години, което е чудесно, коментира проф. Йълдъз.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Том Круз ще снима първия филм в Космоса
Дата: 09/09, 23:51

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 09/09, 23:50

Харви Уайнстийн е претърпял операция на сърцето
Дата: 09/09, 23:40

"Не ни даваха вода и до тоалетната": Фенове на Северна Ирландия с куп жалби от България
Дата: 09/09, 23:28

Тим Кук представи новия iPhone 16: Има нещо съвсем ново
Дата: 09/09, 23:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия