Срам! Искат да изгонят бабите от пазарите със закон


Дата: 06/08, 17:28

снимка Булфото

Асоциацията за защита на потребителите предупреди, че с промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на земеделието и харните, може да се забрани на бабите да продават своята продукция. От асоциацият искат друго - да се изготви регламент, по който те да получат безплатно право да търгуват.

„Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски. Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

„Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски. Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

В момента в по-малки населени места в пазарния ден честа практика е върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. Някои предлагат още мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове, включително и в София. С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите.

Със законопроекта се урежда дейността на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни. Пазарите са разделени на постоянни, временни или за определен ден или дни от седмицата, като въвеждат редица правила за функционирането им. Храни на фермерски пазари ще може да продават само регистрирани земеделски производители, занаятчии, които предлагат занаятчийски храни и са регистрирани по реда на Закона за занаятите, както и бизнес оператори. Освен това, на пазарите ще може да бъдат продавани само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи, обясни Пейо Майорски.

Той допълни, че подкрепя да има регламент, но трябва да се помисли и за най-дребните стопани как да получават сертификати.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Не ни даваха вода и до тоалетната": Фенове на Северна Ирландия с куп жалби от България
Дата: 09/09, 23:28

Тим Кук представи новия iPhone 16: Има нещо съвсем ново
Дата: 09/09, 23:20

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 09/09, 23:20

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 09/09, 23:20

Какво сервират в заведенията? Студени, разкашкани тиквички в мръсна чиния
Дата: 09/09, 23:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия