Леля Татяна от Шипка: Теглих заем, като чух обещанието на Главчев


Дата: 06/08, 18:25

Кадър: Нова

"Теглих заем. Изплащам го. Възстанових си щетите. Министър Главчев обеща, че на всяка къща ще има помощ. Това беше обещанието. Обещано - неизпълнено". Това коментира пред Нова тв Татяна, жител на подбалканския град Шипка, който преди повече от месец бе ударен от опустошителна градушка.

Жителите на Шипка никога няма да забравят датата 13 юни, когато градушка нанесе щети на населеното място. Около 600 къщи бяха с потрошени покриви. Унищожени бяха десетки автомобили. Градушката уби животни и съсипа земеделска продукция. Щети имаше и по златните кубета на Шипченския манастир.

Малко повече от месец след бедствието хората в населеното място продължават да се борят с последствията. Част от тях теглят кредити, други възстановяват покривите си със собствени средства, трети разчитат на продължаващите кампании на доброволци в региона. Обещана беше и помощ от държавата.

„90% от всички поразени къщи бяха възстановени”, уточни кметът на Шипка Василка Панайотова. По думите ѝ обаче обещаната от властта компенсация в размер на 300-1000 лв. все още не е получена от пострадалите.

Заради дъждовете обаче пострадалите трябваше да вземат бързи мерки. "Теглил съм кредити, за да си оправя покрива. Не мога да стоя на открито. Надявах се някой лев да взема от държавата, за да си помогна малко, но засега всичко се спира", заяви Янко.

"Много голяма част от Шипка станахме абонати на банките с кредити. Това е начинът, но ние си очакваме обещаното и смятам, че няма да бъдем забравени", категорична е Василка Панайотова, кмет на Шипка.

Градушката е унищожила и боровата гора над Шипка споделят местните, която в пожароопасния сезон се превръща в голяма опасност.

От Правителствената информационна служба съобщиха, че държавата е отпуснала и изплатила общо над 300 000 лева помощ на пострадалите от природни бедствия за периода от юни до август тази година.

За Старозагорска област и конкретно за град Шипка, след обходени 321 адреса, колкото е и броят на подадените заявления, е отпусната помощ на 104 случая, за които са изплатени 57 900 лв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Харви Уайнстийн е претърпял операция на сърцето
Дата: 09/09, 23:40

"Не ни даваха вода и до тоалетната": Фенове на Северна Ирландия с куп жалби от България
Дата: 09/09, 23:28

Тим Кук представи новия iPhone 16: Има нещо съвсем ново
Дата: 09/09, 23:20

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 09/09, 23:20

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 09/09, 23:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия