Томас Джоли: Това не беше "Тайната вечеря". На масата е Дионис - Богът на виното


Дата: 29/07, 09:19

Кадър Инстаграм

Творческият директор и режисьор на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж Тома Жоли каза, че не се е вдъхновил от „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, представяща Исус и апостолите, за една от сцените в зрелищната проява на 26 юли, предаде „Франс прес“, цитира БТА и Струма.

 „Беше ли „Тайната вечеря“? Не, тя не беше моето вдъхновение. Вярвам, че беше много ясно от какво съм се вдъхновил. На масата идва Дионис. Той е там, защото е бог на празника, на виното“, заяви Жоли. „У мен няма да откриете никакво желание да се подигравам, да осмивам каквото и да е. Исках да направя една церемония, която поправя нещата, която помирява хората. Както и която потвърждава ценностите на нашата Република“, подчерта Жоли пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве.  Вчера той пак защити „републиканския характер на церемонията“, породила полемики и навела на мисълта, че организаторите се подиграват с „Тайната вечеря“. Този елемент от церемонията породи критики както от страна на френски духовници и политики, така от представители на чужди държави. Организаторите вече се извиниха на онези, които са се почувствали засегнати от сцената. Все пак някои потребители в социалните мрежи видяха по-скоро в нея препратка към картината „Пиршеството на боговете“, нарисувана в началото на 16 век от Ян ван Бийлерт и съхранявана в музей в Дижон.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



2 километра опашка на границата с Гърция за влизане в България
Дата: 08/09, 16:02

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 16:00

Гюнер Тахир: Имам информация, че Доган е напуснал България
Дата: 08/09, 15:511 Коментар

Идва обрат с времето в понеделник: Прогноза на НИМХ
Дата: 08/09, 15:43

Огромни облаци дим край магистрала "Тракия" край Карнобат
Дата: 08/09, 15:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия