Джо Байдън обяви, че се оттегля от президентската надпревара


Дата: 21/07, 21:46

кадър БНТ

Президентът на САЩ Джо Байдън прекрати кампанията си за преизбиране. Решението му е повлияно от притесненията на колегите му демократи относно умствената му острота и способността му да победи Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

В публикация в социалната мрежа Х Байдън заяви, че ще остане в ролята си на президент и върховен главнокомандващ до края на мандата си през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията тази седмица.

"За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. И макар че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата ми," написа Байдън.

С оттеглянето на кандидатурата си за преизбиране той разчиства пътя на вицепрезидента Камала Харис да се кандидатира начело на листата – първата чернокожа жена, която ще направи това в историята на страната. 81-годишният Байдън не я спомена при обявяването на своя ход.

Не беше ясно дали други високопоставени демократи ще оспорят кандидатурата на Харис, която беше широко разглеждана като избор на много партийни служители – или дали самата партия ще реши да отвори полето за номинации.

Обявлението на Байдън следва вълна от публичен и частен натиск от страна на законодатели и партийни служители от Демократическата партия да се откаже от надпреварата след шокиращо слабото му представяне в телевизионния дебат срещу републиканския съперник Доналд Тръмп миналия месец, предаде факти.бг.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НАТО: Китай е решаващ фактор в подпомагането на Русия във войната в Украйна
Дата: 06/09, 15:29

Вещаят сняг в част от България до броени дни
Дата: 06/09, 15:23

Гонзо след Беларус - България: Объркали сте се
Дата: 06/09, 15:11

Брутална суперклетка, ще има много щети
Дата: 06/09, 15:07

Кола на пешеходната зона във Варна предизвика лавина от коментари
Дата: 06/09, 15:031 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия