80 % от всички соларни панели в ЕС са китайски, секторът е унищожен, призна Борел


Дата: 17/05, 10:46

Булфото

 Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изрази загриженост, че някои сектори на европейската икономика са застрашени поради конкуренцията с Китай. Той каза това в интервю за списание Foreign Policy.

Според него „80% от всички слънчеви панели, използвани в ЕС, се внасят от Китай“, а активното развитие на зелената енергийна индустрия в Китай е „унищожило“  съответната индустрия в Европейския съюз. „Сега същото нещо заплашва автомобилната индустрия“, каза той.

Ръководителят на европейската дипломация смята, че Китай изнася „изкривявания на вътрешния си пазар“ към трети страни, защото не може да се справи с „излишния капацитет“ и излишък от своите продукти независимо. Подобни мерки заплашват икономиките на западните страни.

В края на януари заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че ЕС е изключително недоволен от динамичното навлизане на китайски електрически превозни средства в европейския пазар и е готов да въведе антидъмпингови разпоредби върху тях в близко бъдеще. В началото на май китайският президент Си Дзинпин на тристранна среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че в Китай не съществува проблемът с излишния производствен капацитет. Китайският лидер изтъкна необходимостта от правилно разрешаване на икономическите и търговски различия чрез диалог и консултации и като се вземат предвид законните интереси на другите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нетаняху: Планът за прекратяване на войната още включва унищожаване на „Хамас”
Дата: 01/06, 15:09

Водачът на листата на БСП – Варна Борислав Гуцанов: Избираме с ума и сърцето си между мира и войната!
Дата: 01/06, 15:00

Спасител даде ценен съвет на всички, които влизат да се къпят в морето
Дата: 01/06, 14:56

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 14:50

Зеленски с разкрития за среднощната руска атака
Дата: 01/06, 14:412 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия