Домусчиев направи нов завод за 140 милиона лева в този български град


Дата: 18/06, 14:40

Кадър Хювефарма

„Хювефарма“ откри нов завод за производство на ветеринарни ваксини в Разград, където се намира и един от заводите на дъщерната ѝ компания „Биовет“.

Всъщност това е една от най-големите производствени фирми в България с над 70 години история, традиции и експертиза в областта на биотехнологиите, предаде economic.bg.

"Биовет" притежава три завода за прецизна биотрансформация – в Пещера, Разград и Ботевград. С капацитет от над 10 000 куб. м тя е най-голямата ферментационна компания в Европа. В дружеството работят над 2400 висококвалифицирани биотехнолози, микробиолози, химици, инженери и други служители.

Новият завод за ваксини е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Проектиран е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.

Инвестицията е в размер от 140 милиона лева, уточняват от компанията.

Строителството започва в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация с COVID пандемията не спира и приключва за 4 години. През този период са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейността.

Заводът има сертификат за добра производствена практика от БАБХ, валиден за целия Европейски съюз.

Съоръжението е с обща площ 12 000 кв. м, от които 8 000 кв. м са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони – за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.

За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.

Условията на производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, но "Хювефарма" е специализирана в продукти за животните. Затова и ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще са за индустриалното животновъдство – за птици, говеда и свине.

По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград. Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години. В момента в завода работят 70 души, но през следващите години при пълно натоварване на капацитета ще надхвърлят 300.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Земетресение удари любим на българите гръцки остров
Дата: 26/06, 21:15

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 21:10

Между 100 и 200 лева на хектар по еко схема за намаляване използването на пестициди от Кампания 2023
Дата: 26/06, 21:00

Румъния спечели групата си на европейското след очаквано реми със Словакия, Украйна е аут
Дата: 26/06, 20:562 Коментара

Пиян колоездач пострада, удари се в товарен автомобил
Дата: 26/06, 20:402 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия