Путин:В Украйна понастоящем се бият близо 700 000 руски войници


Дата: 15/06, 02:00

Снимка: Кремъл

Руският президент Владимир Путин заяви днес по телевизията, че в настъплението в Украйна в момента участват близо 700 000 руски военнослужещи, предаде Франс прес.

"Имаме почти 700 000 души (в района на специалната военна операция)", каза Путин в предавана по телевизията среща с войници, наградени за военните си подвизи, като използва официалното название на въоръжената операция, започнала през февруари 2022 г., посочва АФП.

През декември миналата година руският президент каза, че участващите в операцията военнослужещи са около 617 000.

АФП припомня, че през май Русия започна мащабна офанзива в Харковска област в Североизточна Украйна.

"Просто бяхме принудени да разширим фронтовата линия до Харковска област, за да намалим терористичните удари срещу Белгород и други населени места", каза Путин. Досега обаче Русия е напреднала в този сектор от фронта само с няколко километра, отбелязва ДПА.

Едни "10, 15 или 17 километра" няма напълно да попречат на украинците да продължат да обстрелват руските градове, но опасността постепенно намалява, посочи Путин и добави, че е необходима предпазливост.

"Ако врагът продължи да прави това, което е правил досега, тогава ще решим какво да предприемем, за да защитим нашите градове", каза руският президент, намеквайки, че руската офанзива може да стане по-мащабна.

Русия не съобщава загубите си в жива сила в операцията си в Украйна. Според последните огласени данни - от септември 2022 г. - загиналите в бойните действия руски войници са 5937. Редица независими анализи, както и някои западни разузнавателни служби, обаче изчисляват загубите на най-малко десетки хиляди.

При все това Русия има числено превъзходство на фронта, докато Украйна се затруднява с мобилизацията след продължаващите повече от две години кръвопролитни и опустошителни бойни действия, отбелязва АФП.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски каза, че убитите украински войници са 31 000, предава БТА.

Днес, в навечерието на среща на върха в Швейцария, посветена на пътищата за постигане на мир в Украйна, на която Русия не е поканена, Путин на практика постави като условие за преговори капитулация на Украйна, отбелязва АФП. Зеленски отхвърли такава възможност, определяйки казаното от руския президент като "ултиматум в стил Хитлер", допълва агенцията.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



„Попитай своя педиатър“ насърчава лекарите да подкрепят родителите в полза на правилната хидратация на децата
Дата: 18/06, 14:29

Европейските страни в НАТО ще изпълнят ангажимента си за 2% от БВП за отбрана
Дата: 18/06, 14:231 Коментар

Три варненски района без вода до следобедните часове
Дата: 18/06, 14:15

Разработиха нов вид витамини
Дата: 18/06, 14:10

3-годишно дете е с опасност за живота след тежък инцидент на пътя Смолян – Мадан
Дата: 18/06, 14:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия