Полезните храни при висока кръвна захар


Дата: 17/05, 12:13

Източник на изображение: FreePik.com

 

Високата кръвна захар е известна още като хиперглекимия. Това е състояние, при което нивата на захарта в кръвта са над нормалните стойности. Може да бъде причинено от неправилно хранене, липса на физическа активност, стрес и други здравословни проблеми.

 

Начина на живот и диетата при висока кръвна захар са от съществено значение. Активността, честите упражнения и разходки и правилното хранене трябва да се превърнат в рутина, за да се чувствате добре.

 

В следващите редове ще разгледаме причинителите на високата кръвна захар, както и начините да се поддържате тонизирани и здрави, въпреки диагнозата.


Причини за висока кръвна захар

Повишаването на кръвната захар може да бъде причинено от генетични фактори, или да се предава по наследство. Това са случаи, в който можете да вземете превантивни мерки за да се избегне появата на състоянието, но предразположението на организма ви към повишаване на кръвната захар ще остане.

 

В другите случаи, когато нямате предразположение към хиперглекимия, основните причинители на състоянието са липсата на движение и неправилното хранене.

 

Останалите фактори, които причиняват висока кръвна захар са:

 

 

 

 

 

 

Всеки от тези фактори, може да бъде причина за повишаване на нивата на кръвната захар и трябва да бъдe взет под внимание при диагностицирането на хиперглекимията и превенцията и.

Как да вземем мерки срещу заболяването

Както вече споменахме, здравословния начин на живот е ключов фактор за лечение и превенция на повечето заболявания.

 

Избягвайте храни с високо съдържание на захари и бързите храни. Зеленчуците, пълнозърнестите и високопротеинови храни са здравословната алтернатива. Когато подбирате внимателно храната си и избирате опции, които са благоприятни за правилното функциониране на организма, ще забележите че сте по-енергични, чувствате се добре и сте по-продуктивни.

 

Редовните упражнения също са важни за да бъдем в добра физическа форма и да се чувстваме добре. Физическата активност помага да се контролира нивото на захарта и засилва метаболизма. С чести разходки, тренировки и движение, ще подсилите имунитета си, ще подобрите здравето си и ще намалите телесното си тегло, а високото телесно тегло е един от най-рисковите фактори предвещаващи висока кръвна захар.

Храни, които трябва да избягваме при висока кръвна захар

За да си съставите здравословен хранителен режим е важно да знаете какви храни да приемате и кои - да избягвате. Ето списък с храните, които повишават риска от висока кръвна захар и не трябва да се приемат, ако вече сте диагностицирани с такава:

 

 

Ако изтриете тези храни от менюто си, риска от повишаване на кръвната захар ще спадне значително.

Здравословни храни при висока кръвна захар

Храните, които трябва да прибавите в менюто си, когато изготвяте хранителния си режим са следните:

 

 

Тези хранителни продукти помагат за контролирането на високата кръвна захар, повишават възможността на организма да усвоява веществата и подобряват здравето ви.

Подобряване на начина на живот

Важно е да се фокусирате върху начина си на живот, когато искате да подобрите здравословното си състояние. Избягвайте вредните храни, движете се често и се занимавайте с неща, които ви носят удоволствие, за да намалите стреса и напрежението.

 

Подкрепата от семейството и приятелите също е важна, когато правите подобни промени в ежедневието и рутината си. Заобиколете се с хора, които ви подкрепят и разбират и не се отказвайте от целите, които сте си поставили. Ако сте постоянни и проявите упорство и дисциплина, резултатите няма да закъснеят.

 

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



19-годишен, шофирал със 140 км/ч в Пловдив, е пуснат от съда на свобода
Дата: 01/06, 16:58

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 16:50

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 16:40

Влак блъсна човек край Варна
Дата: 01/06, 16:251 Коментар

Пулмолог: Хроничната кашлица води пушачите при нас
Дата: 01/06, 16:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия