Читалището в Шипка се нуждае от помощ заради щетите от градушката


Дата: 16/06, 12:51

Снимка: Facebook, НЧ "Просвета" 
Народно читалище "Светлина – 1861" в Шипка с нуждае от финансова помощ заради големите щети, нанесени по време на градушката. Това съобщават от културния институт в официалната си Facebook страница, предава dnes.bg.

С помощта на доброволци е отводнен таванът и е почистена галерията, а сдружение Младежки център за развитие "Взаимопомощ" се включи в почистването на двора на Чирпанлиевата къща. Картините са прибрани в сухата част на читалището, макар че след градушката, ремонтираната му част също е уязвима, посочват от екипа.

Дървената конструкция на покрива на читалището е в лошо състояние и необходима не само подмяна на керемиди, а и цялостен ремонт. Общата площ на покрива е 630 кв. м .

Има нужда от почистване на много строителен отпадък от тавана, тъй като съществува риск от пропадания. Всички къщи в Шипка са пострадали от природното бедствие, което прави много трудно организирането на доброволческа работа. Необходима е всякаква подкрепа. Очаква се финансова подкрепа от институциите, но необходимата сума е много голяма, посочват от читалището и призовават всички желаещи да участват във възстановяването на Народно читалище “Светлина - 1861“ и Етнографски комплекс “Чирпанлиева къща“, да го направят. Банкова сметка и контакти с екипа могат да бъдат намерени на официалната страница във Facebook.

Както е известно, силна буря нанесе значителни материални щети в Казанлък и региона в четвъртък. Обявено беше частично бедствено положение в Казанлък, Шипка и в селата Шейново и Хаджидимитрово.

На 14 юни в града на посещение бяха служебният премиер Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Калин Стоянов и Виолета Коритарова. По думите на Главчев всеки, който има право на финансова помощ от държавата за справяне с щетите от бедствието, ще я получи в най-кратки срокове.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ангел Кунчев: Ешерихия коли даже и в Кранево няма, а само около скъсаната тръба
Дата: 25/06, 09:24

Избраха групата, която ще изменя ОУП на Варна
Дата: 25/06, 09:22

Легендарна банка от НРБ родила стотици кредитни милионери от ДС и Брендо, разкри криминалист по БТВ
Дата: 25/06, 09:171 Коментар

30 години след САЩ 94 Стоичков и Балъков застават заедно зад обща кауза
Дата: 25/06, 09:09

Готвят забрана на продажбите на "Айфон" в Русия
Дата: 25/06, 09:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия