Професор Кантарджиев: Не си пипайте очите, маймунската шарка уврежда ретината


Дата: 25/08, 19:36

Кадър БТВ

Когато започне появата на обрива, не докосвайте очите си

Всеки 20-и заразен с маймунска шарка може да предаде вируса, дори и без да проявява симптоми. Това алармира пред вестник „Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев, бивш ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести. Специалистът подчерта, че макар някои заразени да нямат обриви, те все пак могат да разпространяват вируса.

Основните симптоми на маймунската шарка включват висока температура, силни болки в гърба и мускулите, както и подуване на лимфните възли в слабините, под мишниците и на врата. На третия или четвъртия ден обикновено се появява характерният обрив. При по-тежките случаи инфекцията може да засегне очите, като води до увреждане на ретината. Затова проф. Кантарджиев предупреждава: "когато започне появата на обрива, не докосвайте очите си, за да предотвратите разпространението на вируса към тях."

Новият щам на маймунската шарка предизвиква сериозна тревога поради лесното си разпространение при близки контакти. Според Световната здравна организация смъртността при този вариант достига 5,1%. Вирусът се предава не само по полов път, но и чрез близък контакт – чрез споделени предмети като кърпи или дрехи, както и чрез телесни течности като слюнка и пот. Особено притеснително е, че новият щам засяга малки деца и хора с отслабена имунна система, което го отличава от предишния вариант.

Миналата седмица в Швеция беше потвърден случай на този нов щам, който се свързва с нарастващата епидемия в Африка. Въпреки тревогата, регионалният директор на Световната здравна организация за Европа, Ханс Клуге, подчерта, че маймунската шарка не е новият ковид, тъй като властите вече имат инструменти за контрол на разпространението ѝ. „Можем и трябва да се справим с маймунската шарка заедно“, заяви той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Митничарите заловиха на "Кап. Андреево" над 100 кг злато в кюлчета
Дата: 13/09, 11:53

Победителят в "Гласът на България": През това лято сбъднах мечта
Дата: 13/09, 11:51

Старец загина в дома си при пожар във Велико Търново
Дата: 13/09, 11:43

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 11:40

1200 души се водят на един адрес в този град преди изборите, обявиха от БСП
Дата: 13/09, 11:391 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия