Синдикат номинира кмета на Варна за „Кмет на годината – 2024“


Дата: 25/10, 17:22

снимка: Община Варна

Кметът Благомир Коцев е номиниран за удостояване с наградата „Кмет на годината – 2024“  от Синдиката на българските учители. Предложението е във връзка с националния конкурс „Най-добър социален партньор – кмет“. Призът се присъжда за личения принос на Благомир Коцев в развитието на социалното партньорство между Община Варна и Синдиката на българските учители през 2024 г. и за постигане на високи резултати в съвместната дейност, съобщиха от общинската администрация.

Благомир Коцев целенасочено работи за утвърждаване на ролята на местната власт и въздействието върху образователната среда, за осигуряване на условия за целодневна организация на образователния процес в училищата на община Варна. Като резултат варненската образователна система е приведена в институционално съответствие със Закона за предучилищно и училищно образование, се казва в мотивите за предложението.

Според оценката на СБУ образователните институции в общината реализират националните и общинските политики в спокойна и подкрепяща среда. Отчетено е още ползотворното тристранното партньорство на Община Варна с работодателските и синдикалните организации за създаване на условия за въвеждане на едносменен режим на обучение в общинските училища на територията на община Варна. Номинацията е във връзка и със стриктното изпълнение и надграждането на договореностите от Отрасловия колективен трудов договор в сферата на образованието.

От СБУ отбелязват налагането на образованието като Приоритет номер 1 за 2024 г., което включва осигуряване на най-висок относителен дял в бюджета на Община Варна за Функция „Образование“ - 263 400 000 лв. Средствата са увеличени с цел създаване на модерна среда за образование и обучение. Осигурени са 111 000 лв. за квалификация и насърчаване на педагогическите специалисти в общинските образователни институции.

Осигурено е финансиране за обновяване на материално-техническата база на общинските детски градини  и училища - нова сграда на детска градина №48 „Ран Босилек" в с. Тополи, нова сграда на детска градина на ул. „Хъшове“, нов корпус на VII СУ „Найден Геров”, нова детска площадка в ДГ „Щастливо детство“.

В мотивите е посочено още, че Община Варна първа в България е създала програма с фокус Модела „1:1", който предвижда използване на индивидуални електронни устройства от всеки ученик и учител и прилагане на целия ресурс на дигиталните технологии. През учебната 2023/2024 г. за 13–те училища, работещи по модела, са осигурени 80 000 лева от бюджета на Общината.

През тази година Община Варна реализира три образователни програми, редица младежки проекти и инициативи, включително и Четвъртия международен образователен форум „Образованието през парадигмата на хуманизма и изкуствения интелект“, който събра 450 участници от 7 държави.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Илиан Илиев за днешната загуба: Трябва ни повече концентрация
Дата: 25/10, 19:20

Ботев (Пд) отново победи с 1:0, сега срещу Черно море
Дата: 25/10, 19:16

500 лева донесе камъкът на Клеопатра на Дон Пеши в „Сделка или не“
Дата: 25/10, 19:12

Разкриха кой е първият пациент с грип в България за сезон 2024/2025
Дата: 25/10, 19:09

Силно земетресение край бреговете на Мексико
Дата: 25/10, 19:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия