Създание от САЩ се появи на българския бряг


Дата: 17/06, 14:53

Кадър Wendy Kaveney, Уикипедия

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води, предаде БНР.

Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в Средиземно има голяма популация и е въпрос на време. Там вече той се счита за проблемен, защото е хищен вид.

Това отбеляза един от водещите изследователи на морето в Румъния д-р Виктор Ница от Института Григор Антипа в Констанца. В Румъния за първи път е уловен през 1998 г., характерен за него са специфичният син цвят и големият му размер – стига до 25 см., допълни  румънският изследовател на адаптацията на нови видове в Черно море, еутрофикация и екология на морето. Ница посочи и други типични за Средиземноморието и и Атлантика видове риби, които могат да се хванат, макари рядко в Черно море – Минокоп, Морска врана, Морска каракуда, Морска хиена, Ципура, Лаврак и Паламуд. Черно море придобива средиземноморски тип, заключава румънският учен.

След 2000-та година румънските рибари започват да се хващат много повече екземпляри на син рак. За момента – ниските температури през зимата не му позволяват да се установи трайно по крайбрежието на България и Румъния. Но, трябва да го имаме предвид като инвазивен вид, защото високите температури и високите му запаси в Средиземно море, могат да доведат до миграцията му в Черноморския басейн. .  

Син рак хващат и български рибари, но са единични бройки, потвърди и Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ". Той все пак отбеляза, че сам по себе си синият рак е много ценен като находка в рибарските мрежи, защото е с големи размери, а месото му е много вкусно. Все пак този вид е може да бъде проблем и за рибарите, защото потенциално може да разкъса мрежите им.

На латински името му - Callinectes Sapidus означава "красив вкусен плувец", което говори за добрите му вкусови качества.

По данни на Природонаучен музей-Бургас синият рак в Черно море за пръв път попада през 1968г., а второто му наблюдение е през 1984 г. В Природонаучният музей на РИМ Бургас син рак е донесен за първи път през август 2006 г. Тогава рибар го улавя в Бургаския залив и след проверка на РИОСВ Бургас екземплярът е донесен за препариране в музея.

Морската вода се затопля вече по-рано, а това влияе на рибите, затова са необходими по-гъвкави политики по отношение на продължителността и началните дати на въвеждане на забраните за улов, целящи опазването на рибата докато се размножава, допълни Йордан Господинов. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Библейски потоп в част от Италия: Външно предупреди българите да не ходят там
Дата: 26/06, 14:50

Новият курс на БСП за ляво обединение - с пълна подкрепа от областните председатели на партията
Дата: 26/06, 14:43

Котка от рядка порода без козина се лута в "Аспарухово" във Варна
Дата: 26/06, 14:40

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 14:40

"Величие": Предложихме реализация на правителство с ясно програмно управление
Дата: 26/06, 14:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия