Д-р Спасова би камбаната: Тези хора са в смъртна опасност от жегата


Дата: 17/07, 16:01

Кадър Бг он ер 

Горещините в Европа нарастват – смъртността скача с 30% за 20 години

През настоящия век 23 от 30-те най-тежки горещи вълни в Европа са регистрирани, като смъртните случаи, свързани с жегите, са скочили с 30% през последните двадесет години. Миналата година беше най-топлата в световната метеорологична история, което води до сериозни последици за здравето на хората.

Д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването обясни в предаването "България сутрин", че горещото време увеличава смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Тя подчерта, че хората с психични разстройства също са по-застрашени от жегите, както и тези с хронични заболявания, децата и бременните жени.

Застрашените в световен мащаб

В световен мащаб се смята, че "Глобалният юг" ще бъде по-засегнат и по-бедните държави ще бъдат по-засегнати. Намират се в по-топъл пояс, който ще стане непоносим за живеене при глобалното затопляне. Половин милион души падат жертва на горещото време. Най-тежката гореща вълна в Европа е от 2003 г., когато загиват 70 хиляди души, обясни д-р Спасова.

В България годишно 1100 човека загиват заради горещото време. В Европа намалява зимната смъртност и се увеличава лятната, което е резултат от нарастващите температури.

Влияние върху обществото и производителността

Горещото време оказва влияние и върху производителността на труда. Д-р Спасова подчерта, че трябва да се прекрати работата на открито при екстремни горещини. Високите температури също увеличават случаите на междуличностни конфликти и домашно насилие, тъй като хората стават по-агресивни.

Как да се предпазим от горещините?

Климатиците в горещата вълна са животоспасяващи. Ползите са повече от вредите, смята д-р Спасова. Тя добави, че раздаването на вода е добра, но не достатъчна мярка и е необходима целенасочена политика към населението.

Облеклото трябва да бъде от естествени материи и проветриво. Ако дрехата е прилепнала по вас, то бялото ще отблъсне повече светлина. Ако е роба, тогава се оказва, че няма разлика между черното и бялото. Черното поглъща радиацията от слънцето и радиацията от тялото. Добре е да се овлажнява кожата, посочи още д-р Спасова.

Тя уточни, че горещниците не са еквивалентни на горещите вълни, които могат да се случат през целия летен период – с най-голяма честота през юли и август. Възможно е и през август да има горещи вълни в България.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Интензивен график и днес на някои от граничните ни пунктове
Дата: 28/08, 07:46

КЕВР обсъжда днес поевтиняване на природния газ за септември
Дата: 28/08, 07:40

Английски и Немски език за деца и ученици от 5 години до 12-ти клас с Учебен център "Скоростно Учене" - Варна
Дата: 28/08, 07:40

Нови обвинения срещу Доналд Тръмп
Дата: 28/08, 07:35

Пеевски може да обжалва изключването си като председател на ДПС
Дата: 28/08, 07:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия