Испания, Португалия, Италия и Гърция протестират: Туристите - твърде много и пият повече вода


Дата: 28/08, 09:10

Пиксабей

Рим, Барселона и Атина са изморени от туристите. Макар че пандемията от COVID-19 осигури на много местни жители желана почивка от наплива на туристи, досадните пришълци отново им лазят по нервите.

До такава степен, че местни жители и активисти излязоха по улиците на различни градове в Испания, Италия, Португалия и Гърция, като някои от тях бяха въоръжени с водни пистолети и стикери, с които призоваваха буйните посетители да се приберат у дома, коментира изданието POLITICO, предаде БТВ.

Протестиращите твърдят, че прекомерният туризъм повишава цените на жилищата и увеличава недостига на вода. В засегнатите от суша градски центрове като Барселона туристите консумират значително повече вода от средния местен жител. В пресъхналата Сицилия редица градове са започнали да отказват достъп на туристи поради недостиг на вода.

Правителствата, от своя страна, са по-малко склонни да прилагат трайни мерки. За много страни от ЕС, особено за тези от Южна Европа, туризмът е основен стълб на икономиката им - 11,3% за Хърватия и между 6 и 8% за Португалия, Гърция, Испания и Италия – показва анализ на Allianz.

След като пандемията почти преустанови туризма за две години, желаещите да пътуват се впуснаха в така наречения „туризъм на отмъщението“ - сякаш, за да си върнат пропуснатите пътувания.

Отчасти благодарение на туризма Испания, Португалия и Гърция, които дълго време бяха изоставащи сред големите европейски икономики, през 2023 г. изпреварват останалите страни от ЕС. Докато БВП в целия блок нарастваше с 0,5%, икономиките на Португалия, Гърция и Испания отбелязаха темпове от над 2%.

„Това, което виждаме в медиите, е същото, което започнахме да виждаме още преди пандемията“, коментира пред POLITICO Сандра Карвао, директор на отдел „Пазарна информация, политики и конкурентоспособност“ в Агенцията по туризъм на ООН.

„Още тогава видяхме движение и протести срещу туризма в натоварените дестинации, сега те се завръщат“, посочва тя.

В края на юли около 20 000 активисти, борещи се срещу туризма, се събраха в Палма де Майорка с искане за промяна на туристическия модел, който според тях вреди на Балеарските острови, чиито основни три острова са Майорка, Менорка и Ибиса.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 14 септември рожден ден има Нети
Дата: 14/09, 03:00

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 14/09, 02:50

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 14/09, 02:20

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 14/09, 02:20

Шефът на "Сиела Норма": Принтерите за изборите не се захранват с правилна хартия
Дата: 14/09, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия