Проф. Чуков с версии за взривените пейджъри на Хизбула


Дата: 18/09, 09:29

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

Девет души загинаха, сред които и дете, а други около 3000 души са ранени в Ливан след едновременното избухване на стотици пейджъри, използвани от членове на въоръжената групировка Хизбула за комуникация. От организацията обвиниха Израел за безпрецедентната атака и се заканиха да отговорят със справедливо възмездие. На този етап от Израел не са отговорили официално. Според високопоставен ливански източник от службите за сигурност, цитиран от Ройтерс, израелското разузнаване е поставило експлозиви в 5000 пейджъри, внесени от ливанската групировка Хизбула преди месеци. Според информацията устройствата са поръчани от тайванска компания, но оттам твърдят друго.

За първи път има подобен пробив в мрежата на Хизбула, но трябва да се каже, че комуникацията в тази организация винаги е била много слаба точка. През януари тази година самият им лидер обяви, че неговите бойци трябва да се откажат от мобилните си телефони, тъй като те могат да бъдат подслушвани, хаквани и проследявани. Точно това е причината те да си поръчат пейджъри като някъде по пътя контейнерът с устройствата е бил манипулиран. Няколко са версиите, които се открояват за това как се е случила тази експлозия. 

Това коментира пред Нова нюз проф. Владимир Чуков.

Пеъджърите са раздадени на елита на Хизбула. Така или иначе в момента се разсъждава дали е сложено в устройствата взривно вещество, което е много силно и се е ползвало още при Първата световна война, а днес се ползва при разрушаване на сгради. Много малко количество е необходимо за взрив, а освен това е много леко. Това е едната версия. А другата е, че тези пейджъри са били засипани със съобщения, така че да загрее литиево-йонната батерия и така да се предизвика съответния взрив, коментира той.

Друг въпрос, който е интересен, е - защо сега? Това е операция, която изисква месеци за подготовка. В местните медии се говори за това, че някои от членовете на Хизбула са се усъмнили в пейджърите, че нещо не е наред с тях, че много бързо загряват и просто е било решено да не се губи тази възможност за взривяване, коментира той.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Турският външен министър: Има риск от регионална война, която може да се превърне в глобална
Дата: 19/09, 13:36

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 13:30

"Лейди България" се изправя пред съда за закана с убийство и хулиганство
Дата: 19/09, 13:29

Зрителите са разделени: От „Осанна“ до „Разпни го” за Мимо-Гарсия от „Островът” по БТВ
Дата: 19/09, 13:19

Турската полиция залови мигранти в такси при опит да преминат в България
Дата: 19/09, 13:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия