Орбан: Приемаме България в Шенген или й даваме много пари


Дата: 09/10, 09:11

Кадър Булфото

"Сега външната шенгенска граница е между Румъния и Унгария. Има ли смисъл в това? Категорично не", изтъкна унгарският министър-председател

 

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че продължава да държи на видно място в дневния ред пълното присъединяване на България и Румъния в Шенген.

"Не сме далеч", каза той на брифинг в Европарламента в Страсбург, предава БНР.

Той обаче припомни, че една страна-членка все още държи вето и тъй като е необходимо единодушие по въпроса, това означава много.

"Ще направя всичко възможно, за да убедя всички, че да пуснат румънците и българите вътре ще е голямо предимство за ЕС. И ще е напълно справедливо, защото тези две страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС.

Ако не ги пуснем, ще трябва да им даваме много пари, ако не сме доволни от това как се справят, за да укрепваме отново и отново външните граници на Румъния и България.

Сега външната шенгенска граница е между Румъния и Унгария. Има ли смисъл в това? Категорично не", изтъкна унгарският министър-председател.

 

В рамките на пресконференцията Орбан заяви, че приемането на България и Румъния в сухопътния Шенген продължава да бъде в дневния ред на Унгарското председателство на Съвета на ЕС.

 

Орбан подчерта още, че само една държава е против, визирайки Австрия, но припомни, че решението трябва да се вземе с единодушие. "Аз правя всичко възможно да убедя всички да пуснат българите и румънците, защото това е голямо предимство или би било голямо предимство за ЕС", каза Орбан.

 

Унгарският премиер смята, че двете страни защитават добре външните граници на ЕС. "Ако не сме доволни как се справят, трябва да им дадем още много пари, за да подсилят външните граници на ЕС", коментира той. По думите му няма никакъв смисъл между Румъния и Унгария да има шенгенска граница.

 

Вчера Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза в ЕП, че на 10 ноември по време на срещата на външните министри от ЕС отново ще призове решението за приемането на България и Румъния в сухопътния Шенген да бъде взето да края на тази година. На 10-и обаче няма са има гласуване по въпроса, а само дебат. Последната среща на вътрешните министри, на която може да бъде гласувано приемането на двете държави, е през декември.

 

Освен темата Шенген, Орбан отговори и на други въпроси. Попитан, ако Унгария не е член на НАТО и руският президент Владимир Путин поиска част от страната, би ли го оставил да го направи в името на мира и живота на хората, Орбан отговори:

"Имаме опит с руснаците. Окупирали са ни няколко пъти. Ние знаем как да се борим, дали да се борим, кога да се борим, дали да преговаряме или не. Разбираме за какво става дума. Това е сложен въпрос и сме изцяло с нашите украински приятели в тази ситуация - да открием добра политика, да се борим и да имаме добър резултат. Но същевременно това е много сложен въпрос. Не им е лесно на украинците".

 

Орбан обобщи, че "Унгария е член на НАТО и няма нужда са се спекулира какво би станало, ако не е". 

 

Унгарският премиер говори и за "мирната си мисия" в Москва, Киев и Пекин, която разгневи лидерите на ЕС. "Написах доклад след умиротворителната ми обиколка и го пратих до лидерите на държавите и до председателя на Европейския съвет.

 

Лидерите и на Украйна, и на Русия са силно убедени, че времето е на тяхна страна. Те не са готови да направят компромиси. Това е моето впечатление. Володимир Зеленски ще представи план за победа. Значи иска да продължи да се бие. Това е лошо за Европа. Не ме интересуват интересите на Русия или Украйна. Но на Европа интересът е спиране на огъня", категоричен бе Орбан.

 

Според него е абсурд да го наричат "троянския кон на Путин". Унгарският премиер обаче намира, че докато повечето хора по света за са мир, "то ЕС е за война". "Трябва ли да продължим според вас да оказваме военна помощ на Украйна? Който е съгласен, да ги подкрепя. Който не е, да не го прави. Така правим ние унгарците". 

 

Украйна не може да спечели войната с Русия на бойното поле, каза още унгарският премиер Виктор Орбан във вторник, добавяйки, че диалогът и прекратяването на огъня са необходими за спасяването на животи, цитира думите му Би Би Си.

По-рано унгарският министър на финансите заяви, че Будапеща ще отложи решението за удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия и това се отразява на окончателното споразумение за заем от Г-7 за Украйна в размер на 50 милиарда долара.

Говорейки на брифинг в Страсбург, Орбан каза, че кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, ако бъде избран, няма да чака встъпването в длъжност, а ще започне да работи за мира в Украйна веднага след изборите на 5 ноември, пише Ройтерс.

Орбан, дългогодишен поддръжник на Тръмп, също каза, че са необходими както преки, така и непреки комуникации между враждуващите страни и посредничеството на трети страни трябва да бъде част от международната политика.

"Ние не искаме да блокираме нищо, ние просто искаме да убедим европейските лидери да променят стратегията си (за Украйна), защото настоящата стратегия не работи", каза Орбан.

През юли, няколко дни след като Унгария пое председателството на ЕС, Орбан предприе "мисия за мир" (както я нарече), която не беше съгласувана с европейските институции и която включваше посещение в Москва, Киев и Пекин, както и среща с Тръмп. Посещенията му предизвикаха негативна реакция от европейските лидери.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шумахер не е бил на сватбата на дъщеря си, посочи топ неврохирург
Дата: 09/10, 11:22

Седем години затвор за радикализиралия се българин, заминал за Сирия да „извършва джихад“
Дата: 09/10, 11:16

Морето ври от рядка риба със зелени кости край Варна
Дата: 09/10, 11:15

Катастрофа между кола и камион във Видинско, единият шофьор много пиян
Дата: 09/10, 11:12

КЗК с две нови производства, едното срещу Агенция "Пътна инфраструктура"
Дата: 09/10, 11:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия