Как да се преборим с целулита?


Дата: 18/07, 12:01

Съществуват различни теории какво точно причинява целулита, а причините за появата му все още са предмет на дебати в научните среди. Въпреки различните теории, вероятно причината не е една, а виновниците са комплекс от фактори – хормонални, наследствени, възраст, заседнал начин на живот, бременност или наднормено тегло (въпреки, че целулит може да имат слаби хора).

Независимо от причините, „портокаловата кожа“ често създава несигурност в повечето от нас. Особено през летните месеци, когато температурите се покачват и е време за роклите и късите поли и панталони.

Големите виновници

Целулитът се причинява от натрупването на мазнини под кожата, към което някои хора са по-предразположени от други. Разбира се, роля имат и гените, процента на подкожни мазнини и възрастта. Смята се, че една от причините е отслабена структура на самата кожа, но някои специалистите твърдят, че проблемът е не само в кожа, а се появява и поради нарушения в съединителната тъкан около мастните клетки, в комбинация с нарушен кръвопоток в съответната област.

Проявата на целулит при жените е по-често срещана, защото съединителната тъкан в дерматологичния слой, разположен между кожата и мастните клетки е разположена вертикално. При мъжете тази тъкан има кръстосана структура, но трябва да отбележим, че мъжете въобще не са застраховани от появата на целулит.

А както почти всеки може да забележи по себе си, местата, където най-често се появява целулитът, са бедрата, корема, дупето и гърдите.

Другите играчи

Но не са само гените, възрастта и вече изброеното. Има и други фактори, които предизвикват появата му. А нездравословният начин на живот заема челната позиция сред тях. Тук решаващи са качването на тегло и липсата на достатъчна физическа активност, както и недобрата хидратация.

Естроген, инсулин, норадреналин и пролактин пък са хормоните, които са част от проблема с целулита. Той може и да е по-разпространен сред хората с повече подкожни мазнини, но и тези, на които на пръв поглед им липсват такива, може да има целулит. Доста по-вероятно е той да се появи след като си навършил 25 години, но всъщност дори и тийнейджърите не са застраховани.

Магията на козметиката

С възрастта еластичността на кожата не става по-добра, а точно обратното, което е добре дошло за целулита. Тук всякакви кремове, които правят кожата по-еластична, могат да се окажат добър съюзник. Скрабовете за тяло също са добра опция, особено ако съдържат кофеин - той дехидратира клетките и ги прави по-малко видими. Масажът също е доста приятна опция, защото подобрява лимфния дренаж.

Като изключиш всички възможни кремове и процедури, които обещават да премахнат целулита, можеш да предприемеш и други стъпки, а не само да разчиташ на магията на козметиката.

Движението, водата и храната като оръжия

Упражненията са верен приятел, когато искаш хем да си в добра форма, хем да стопиш подкожните мазнини. По този начин целулитът може и да не изчезне напълно, но ще се повлияе и няма да изглежда като преди.

И тук именно водата е от съществено значение, защото дехидратацията може да направи целулита още по-видим. От друга страна, приемът на достатъчно количество вода изчиства токсините от тялото, които могат да причинят така нежелания целулит. Със своя богат състав и природен произход DEVIN Минерална е добър избор за ежедневна хидратация и допълване на минералите и елементите, необходими за оптималното функциониране на организма. Метасилициевата киселина, с която се отличава минералната вода на DEVIN, е известен фактор, подпомагащ и укрепващ структурата и еластичността на кожата, косата, хрущялите, костите. Допринася за синтезата на колаген и за забавяне процесите на стареене.

Всички останали усилия обаче, са нищо без промяна в начина на хранене. Трябва да се стремиш да избягваш преработените храни, както и тези с високо съдържание на захар, защото те натрупват мазнини и токсини в тялото. За тяхна сметка е добра идея да увеличиш приема на фибри.

 

Използвани източници:

https://www.healthline.com/health/cellulite#causes

https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-cellulite-on-thighs#home-remedies

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465#treatment_and_removal

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/16149502

 

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



31 август - Международен ден на свободата и солидарността
Дата: 31/08, 00:05

Ботев Пловдив нанесе пета загуба на ЦСКА в дебюта на Александър Томаш
Дата: 30/08, 23:50

1 септември: Празник събира хората с електрически тротинетки във Варна
Дата: 30/08, 23:40

Седмо място за Тихомир Иванов на Диамантената лига в Рим
Дата: 30/08, 23:35

Иновативни кошчета за отпадъци ще бъдат сложени във Варна
Дата: 30/08, 23:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия