Главчев тропна за пенсиите от 1 юли


Дата: 21/05, 15:04

Пиксабей

Никога на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент по-малък от 11% за увеличаване на пенсиите. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев от парламентарната трибуна във връзка с темата за увеличението на пенсиите, предаде репортер на "Фокус". 

Главчев цитира протокол от заседанието на Надзорния съвет на НОИ от 14 май, на което именно бе взето решението пенсиите да се осъвременят с 11% от 1 юли тази година, както е заложено в бюджета за 2024 година. 

"Неслучайно ви чета този протокол, защото съгласно чл. 34 от Кодекса за социалното осигуряване органи на управление на НОИ са първо Надзорният съвет, а след това управителят и подуправителят", заяви Главчев. 

Служебният премиер каза, че наистина е бил внесен проект с прогнозируем процент на увеличение на пенсиите съобразно конкретните данни за инфлация и осигурителния доход: "Съгласно този процент, 9,95 е бил процентът, но това е автоматичен процес. След това обаче на заседанието на Надзорния съвет социалният министър внесе предложение за 11%, което беше подкрепено от 11 членове на НОИ, което гарантира абсолютното увеличение от 11%". 

"Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призова участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент, аз го направих. Това са пак да кажа 10 човека, останалите 6 са представители на работодателски и синдикални организации - там не виждам как може да повлияе министър-председателя", обясни той във връзка с това как се взимат решенията от Надзорния съвет на НОИ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Премиерът за Сребреница: Мисля, че приключихме с този въпрос
Дата: 03/06, 17:421 Коментар

Ненчо Балабанов показа дъщеричката си
Дата: 03/06, 17:27

Папа Франсиск: Да се натъкнеш на мигрант е като да се натъкнеш на Христос
Дата: 03/06, 17:201 Коментар

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 17:00

Партньорът на Натали Трифонова от "Денсинг старс" без нея се отдаде на ласки към исполини в Хърватия
Дата: 03/06, 16:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия