Първанов: Не бих се върнал в оперативната политика, това вече не е моята епоха


Дата: 22/04, 08:51

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БТВ

Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов не смята да се връща към сериозната политика. Той еу лидер на партия АБВ, която е част от обединението Левицата.

"Гледам да помагам с каквото мога на Левицата, към която принадлежа, и на цялото ляво пространство. Тези дни ние направихме 10 години откакто ни изключиха от партията, включително и мен самия. АБВ участва като част от Левицата, заедно с Движение 21, социалдемократи, земеделци. Добър кръг от леви формации. Аз винаги съм искал да има една широка лява коалиция, която да може да бъде реална алтернатива на това, което имаме в държавата като политика от дясно", каза той в сутрешния блок на БТВ.

"В оперативната политика не бих се върнал. Защото вече това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които виждам и изпитвам на гърба си, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори с Иван Костов, с който сме имали непримирими отношения, това бяха отношения легитимни. Сега няма никакъв ред. Така че без мен", категоричен е президентът.

"Може ли някой изобщо да се ангажира с прогноза, която да се окаже вярна за отношенията между досегашните управляващи. Мислех, че ще успеят да поделят баницата, но се оказа, че не е така. Оказа се, че винаги има какво да се дели за в бъдеще и за това сглобката се разсъхна по един доста неприятен за България начин.

Върви един непрекъснат процес на преразпределение. Г-н Главчев, с който сме били разумни опоненти, не е готвен за такава длъжност. Аз например не бих могъл да бъда външен министър и си го казвам. Стефан Димитров е един много добър професионалист и това отношение към него е обидно", смята Първанов.

Относно войната в Украйна той заяви, че българската позиция трябва да бъде в полза на мира.  

"Аз за 10 години не съм направил опит да формирам нито едно служебно правителство. Моята амбиция не е била да разполагам и с изпълнителната власт. Утре Радев няма да бъде на власт, ще дойде друг - пак ли ще променяме Конституцията. Не препоръчвам по всеки повод да се променя Конституцията", посочи бившият държавен глава.

"По един начин се отнасяше ГЕРБ към АБВ , по друг начин се отнасяше към патриотичните формации, по трети начин вероятно изглеждат сега. Аз не бих препоръчал на Левицата да влезе в коалиция сега с ГЕРБ. Но ние не можем да зачеркнем изцяло коалиционното управление. С тези резултати, няма как да няма коалиции. Не може всеки срещу всеки, трябва да има компромиси. Както беше през 2005 г. с тази тройна коалиция. ДПС са един добър и предсказуем партньор в управлението", коментира още Първанов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Бритни Спиърс официално се разведе
Дата: 03/05, 23:45

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 23:40

Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти
Дата: 03/05, 23:29

Откриха батерия в козунак, БАБХ проверява случая
Дата: 03/05, 23:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия