Какви здравни права има потребител, който живее и работи в чужбина, но е на почивка в България


Дата: 19/07, 09:31

Снимка Pixabay

Какви здравни права има потребител, който живее и работи в чужбина, където е здравноосигурен, а през лятото си идва в България на почивка. Може ли да се лекува в България през този период, ако му се наложи да търси медицинска помощ. Този въпрос засяга хиляди българи с подобна съдба, обясняват от Асоциация "Активни потребители“.

Като здравноосигурен в друга държава-членка на ЕС, за да ползвате медицинска помощ при временен престой в България (ваканция, екскурзия, кратко посещение), трябва да разполагате със съответния документ доказващ, че сте здравноосигурен.

1. За спешни и неотложни медицински ситуации или при обострени хронични болести - валидна европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), издадена от чуждата здравноосигурителна институция. Тази карта има за цел покриването на медицинската услуга. Картата се приема само в болници и лекарски практики, които имат сключен договор с НЗОК. Дали състоянието е спешно или неотложно се определя от лекуващия лекар.

Той  /лекуващият лекар/ преценява обема и вида на необходимите спешни медицински услуги, които следва да се предоставят на пациента срещу валидна ЕЗОК. Според европейските регламенти, ЕЗОК не е предвидена за провеждане на планирано лечение, диагностика и/или изследвания извън компетентната държава по осигуряване.

2. За планирано лечение или планирани медицински процедури, може да кандидатствате в чуждата здравноосигурителна институция за издаването на формуляр S2. Това е официалният формуляр, който се издава при планирано лечение. Съществува и възможност да заплатите медицинската процедура или услуга, като с оригиналните финансови документи /фактури и касови бонове и др./ имате право да кандидатствате за възстановяване на направените разходи след завръщането ви в страната, където се осигурявате.

За да проверите вашия документ, НЗОК е разработила специална електронна услуга на адрес: https://reports.nhif.bg/R3/, пише Pariteni.bg.

Запомнете: вашият най-важен идентификатор във всички издадени ви медицински документи следва да бъде осигурителният ви номер, вписан във формуляр S2. Всички ученици, които са завършили средното си образование през тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Министър Запрянов поиска от Главчев да освободи заместника му
Дата: 02/09, 20:39

Петър Стойчев с нов световен рекорд
Дата: 02/09, 20:27

Магистрала "Тракия" 6-и час е запушена, иначе мъката ни е къде е Доган, разгневи се Бенатова
Дата: 02/09, 20:23

„ЛИНА“ отвори две манипулационни в град Добрич и още една в град Варна
Дата: 02/09, 20:20

Стоил Цицелков: Няма две ДПС-та в правния мир, решението на ЦИК е „Мики Маус”
Дата: 02/09, 20:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия