В Истанбул не пускат руснаци на самолет на "Turkish Airlines", пътуващи за концерт на Мадона в Мексико


Дата: 22/04, 12:48

Кадър 78.ru

Пътуващите към Мексико руснаци масово са спирани от служители по сигурността още в Истанбул, откъдето се прекачват за латиноамериканската държава.

Причината е искане на Мексиканските гранични властти заради честите опити на руснаци да преминат нелегално границата със САЩ.

Жителят на Санкт Петербург Глеб похарчи почти половин милион рубли за мечтаното си пътуване. Но пътят към концерта на Мадона в Мексико свърши на летището в Истанбул: служители по сигурността, наети от Turkish Airlines, отказаха да му позволят да се качи на полета за Канкун още на изхода. Десетки други руснаци, планиращи пътуване до Южна и Латинска Америка, получиха подобни откази, предаде "Фонтанка.ру".

Нашите граждани не са добре дошли в чужбина, пише руското издание.

На 21 април общност във VKontakte , посветена на певицата Мадона , сподели историята на една изгубена мечта.

Фен на поп дивата, жителят на Санкт Петербург Глеб планира да посети един от концертите на мексиканското турне и купи билет за полет на Turkish Airlines до Канкун с прекачване на летището в Истанбул.

Първият полет на 19 април мина по план, но му отказаха да се качи на втория полет. Пътешественикът първо беше изпратен до отделно гише с думите:

„О, още един руснак“.

Тогава служител с бадж на Gozen Security каза на жителя на Санкт Петербург, че няма да лети никъде и задраска бордната му карта.

Както каза Глеб на Фонтанка, събитията са се случили в транзитната зона на летището в Истанбул, където хората на път за трансфер се озовават точно на портата, от която самолетът трябваше да лети за Мексико.

Според него няколко други руснаци са били свалени с него, като се позовава по-специално на кратка история на пътуването.

В резултат на това фенът на Мадона трябваше да купи билет за връщане до Санкт Петербург със собствени пари.

Общо той загуби около 430 хиляди рубли заради изгорелите самолетни билети, платени хотелски резервации и билети за концерти.

„За тази сума получих дискриминация по паспорт, развалено настроение и най-лошото е, че никога няма да сбъдна старата си мечта да видя Мадона и да посетя нейния концерт“, обобщава той.

След като пристигна у дома, Глеб написа жалба до Turkish Airlines, но все още не е получил отговор, каза той пред Фонтанка.

Виктор, който планира да лети със същия самолет до Канкун като Глеб, каза на Фонтанка, че той и дъщеря му също са били отстранени от полета.

Няма ясно обяснение на причините за отстраняването от полета.

С изключение на „Руско не“, както ми казаха в очите“, отбелязва той.

По думите му пред портала служители са наредили пътници в две опашки.

- Всички от Европа, САЩ или с американска виза - в едно (бързо ги пропускаха). Руснаци, азиатци и други - в друго (руснаците бяха превърнати), отбеляза той.

Виктор имаше в ръцете си напълно предплатена хотелска резервация за девет дни, трансфер от и до летището, двупосочни самолетни билети в една резервация.

„Показах им разпечатки от уебсайтовете на Turkish Airlines и [Министерството на външните работи] на Мексико, които определят окончателния списък с изисквания за руски граждани, за да влязат в Мексико. Ние сме изпълнили всички изисквания. Прочетоха ги и ги върнаха”, каза той.

В същото време служителите по сигурността казаха, че всички оплаквания трябва да бъдат адресирани до самата авиокомпания.

Турските авиолинии на свой ред казаха, че не те са премахнали полета, така че няма да върнат пари за билети, включително за двупосочен билет Истанбул - Москва, казва пътникът.

Примерът с отказ на Turkish Airlines да позволи на руснаци да се качат на полети до Южна и Латинска Америка не е изолиран пример, както става ясно от дискусии във форуми за пътуване и тематични чатове в Telegram. Ситуацията стана известна за първи път през март 2024 г.

Тези, които пътуват до Аржентина, Бразилия и Мексико, се отстраняват . По правило възникват проблеми за тези, които нямат двупосочен билет и носят минимум багаж.

Вече има над 1300 участници в чата на засегнатите от тази политика на турската авиокомпания и се обсъжда подаването на колективна жалба срещу действията на превозвача.

Според Асоциацията на туроператорите на Русия (ATOR), авиокомпанията де факто е делегирала правото да допуска пътници на своите полети на частната аутсорсинг структура Gozen Security.

В отговор на запитване от туроператори Turkish Airlines обясни , че „поради недостатъчен набор от документи“ „проактивно проверява всички документи на туристите преди заминаване за определена страна“.

И тя може да не позволи на пътника да се качи на борда, тъй като авиокомпанията, по нейните думи, "търпи финансови разходи, включително глоби", ако той "се установи, че има неподходящи документи" на границата и бъде депортиран.

В същото време превозвачът не уточни какво точно липсва на свалените от полета туристи. Освен това пътниците на други авиокомпании не се сблъскват с подобна ситуация, отбелязва ATOR, като съветва туристите да планират алтернативни маршрути.

Руските дипломати вече са озадачени от проблема. Те вече са се свързали с ръководството на Turkish Airlines и турското министерство на външните работи относно ситуацията с транзита на руснаци през Истанбул към страните от Латинска Америка, каза генералният консул на Руската федерация в Истанбул Андрей Буравов пред РИА Новости на 21 април.

„Очакваме адекватна реакция на нашите призиви“, добави той.

Такива трудности обаче възникват не само за руснаците. По-рано турските медии съобщиха за свои граждани, които не са успели да летят със самолети на Turkish Airlines до Канкун. Въпреки че всичките им документи бяха изрядни, им беше отказан достъп на борда при чекиране на летището в Истанбул.

Наземният персонал обясни, че изпълнява заповедите на мексиканската гранична полиция да откаже на определени пътници да се качат на полета.

По-специално, отказите следват, ако това е първото пътуване на туриста в чужбина.

Беше отбелязано, че авиокомпанията прави това в опит да избегне обратното депортиране на онези, които се опитват нелегално да пътуват до Съединените щати през Мексико.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предаде се ученик, участвал в нападението срещу германски евродепутат
Дата: 05/05, 22:47

Издирват с европейска заповед за арест таксиметровия шофьор, помел жена в Пловдив
Дата: 05/05, 22:27

Много падащи звезди в нощта срещу 6 май
Дата: 05/05, 22:111 Коментар

2500 лева достига цената на рокля за абитуриентския бал
Дата: 05/05, 21:472 Коментара

България празнува Великден
Дата: 05/05, 21:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия