Светият синод определи листата за избора на нов Сливенски митрополит


Дата: 23/04, 01:32

Снимка: Булфото

Светият синод определи днес листата с достоизбираемите епископи за избора на нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак, каза днес пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Той оповести решенията от днешното заседание на Светия синод, предава БТА. 

На въпрос относно липсата на епископите Йеротей и Михаил в листата, митрополит Киприан отговори, че "това е решението на Светия синод и това е листата, която беше изработена днес".

Говорителят на Светия синод заяви, че предполага, че наместникът на Сливенската епархия - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ще довърши ревизионните процеси, които вървят в Сливенската епархия.

Както БТА писа, на своето заседание на 19 март, Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) определи датите за провеждане на каноничния избор за Сливенски митрополит, се посочваше в съобщение, публикувано тогава в сайта на Българската патриаршия.

В него се съобщаваше, че се възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май е насрочен изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

На 12 март пред Синодалната палата в София се състоя протест и контрапротест на епархийски избиратели, духовници и миряни по повод избора на Сливенски митрополит. Съгласно член 89, алинея 2 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. След проведено гласуване Светият синод единодушно реши и възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно член 89, алинея 3 от Устава на БПЦ-БП, да продължи да управлява Сливенската епархия като наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит. Това каза тогава пред журналисти говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан, представяйки решенията на Синода от 12 март за избора на нов Сливенски митрополит.

Светият синод единодушно реши, че възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията. Възлага също на митрополит Йоан да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията на член 102 и 103, във връзка с член 142 от Устава на БПЦ-БП, съобщи тогава митрополит Киприан. 

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двамата епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит, и прие Синодална наредба за избора на митрополитите, която по-късно беше отменена. Двамата епископи - Йеротей и Михаил, не са включени в листата, която днес беше определена от Светия синод за избора на нов Сливенски митрополит. От първата листа с епископите за Сливенски митрополит са отпаднали също Белоградчишкит епископ Поликарп и Смоленският епископ Висарион.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово Високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Торнадо беше наблюдавано близо до България
Дата: 03/05, 20:15

Отец Сарян: Няма по-голямо спасение за човека от това да положи душата си от своя ближен
Дата: 03/05, 20:08

Трупа дебел сняг на Боровец и на Витоша
Дата: 03/05, 20:00

Умопомрачителен проект с магазини никне край български град
Дата: 03/05, 19:51

Спартак Варна се завърна в елита
Дата: 03/05, 19:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия