Сензационна находка на 5 хиляди години край Варна


Дата: 22/09, 13:07

Стопкадър БНТ

Първите индоевропейски дошли по земите ни са вярвали в отвъдния живот и са полагали много грижи да съхранят части от телата на мъртвите. В могили от бронзовата епоха край Ветрино, Варненско, археолозите за първи път попадат на ритуали с измазване на черепи отвътре и червени багрила които са част от процеса на мумифициране на телата. За тези странни ритуали от преди 5 хиляди години разказват Мария Чернева и операторът Михаил Врабчев в поредицата "Новини от миналото", предаде БНТ

Не са особено високи, но в равното са видими отдалеч и в обширните полета около Ветрино са стотици. Гробните могили разказват за живота на първите индоевропейци по земите ни, пришълци от далечните степи на североизток, намерили тук своя дом преди 5 хиляди години.

И този път големите хора от бронза са спазили традициите си и не изненадват особено в големите щрихи. Но вглеждането в детайлите, разкри подробности, които са сензационни дори за самите учени.

Това е петата могила в този район, която проучват. И знаят какво да очакват. Основният гроб, заради който вдигнатата могила е в средата. В периферията гробовете са вкопавани вторично. Така и тук. Но едва стигнали до първия гроб, става ясно, че има нещо необичайно. И друг път са попадали на ритуал с огън. Но са впечатлени и от големината на използваните трупи, и от самото дърво.

"Както виждате това е едно доста голямо, огромно съоръжение. Не е малко, хайде така да се изразя, не е обикновен гроб. Дървените трупи са някъде около 15 см в диаметър", отбеляза доц. д-р Стефан Александров – ръководител на археологическите разкопки.

"Мен друго нещо ме притеснява. Това не е широколистна дървесина. Ние сме в район, в който иглолистна дървесина няма. Ето това не е широколистна дървесина. Това е интересно, днес от къде е дошла, как е дошла тук", коментира д-р Росица Манова – експерт и реставратор.

Сърцевината на дървото е останала почти незасегната от хилядолетията и си струва да я консервират, за да я изследват по-късно.

Дървото може да разкаже много – и за климата, и за връзките и движението на хората по това време. Както и намерената огърлица от миди в друга могила наблизо.

"Част от тези миди се оказаха, че са средиземноморски", каза доц. д-р Стефан Александров – ръководител на археологическите разкопки.

"Което значи, че тези хора наистина са имали преки контакти с други народи. Тези хора въобще не са живели в затворено общество", смята д-р Росица Манова – експерт и реставратор.

Гробът ще фокусира вниманието с много повече изненади, но по-късно. Сега погребението в центъра привлича по-силно. Там по правило е най-важният човек, заради който е натрупана цялата могила.

"Един от признаците за значимостта на този, който е погребан, е количеството труд, което е положено, за да се изгради гробното му съоръжение", обясни доц. д-р Стефан Александров.

Ако това е така, то не е един, а са двама. Останките не са успели да се запазят добре, но все пак учените ясно разграничават два скелета на мъже, които са положени прегърнати.

Продължение в https://bntnews.bg/news/golemite-hora-ot-bronza-opiti-za-mumificirane-v-mogili-krai-vetrino-1294054news.html


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от г-н Делян Пеевски
Дата: 22/09, 15:25

Честито! Една по-специална годишнина за Ивет Лалова
Дата: 22/09, 15:15

Стилияна Николова преподава в Пловдив
Дата: 22/09, 15:07

Златният Магомед Рамазанов: В Дагестан и Русия не мога да бъда независим
Дата: 22/09, 14:58

Зарадваха пенсионерите с 200 евро бонус за Коледа в съседка на България
Дата: 22/09, 14:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия