Броят на пеперудите във Великобритания е намалял до катастрофални нива


Дата: 18/09, 21:19

Снимка: Пиксабей

Броят на пеперудите е спаднал до безпрецедентни нива и поражда "силна тревога" за състоянието на биоразнообразието във Великобритания, съобщава БТА, позовавайки на годишно преброяване, публикувано от британска благотворителна организация.

Всяко лято десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство участват в "Голямото преброяване на пеперуди". Те броят пеперудите, които виждат по време на разходките си, в инициатива, която позволява на учените да оценят състоянието на видовете в страната.

Тази година резултатите са "катастрофални", като броят на наблюдаваните насекоми е най-ниският от 14 години, каза д-р Дан Хоър, ръководител на Асоциацията за опазване на пеперудите.

Според експертите причините за този спад са многобройни - в частност влажното лято, но като цяло земеделските практики, особено използването на пестициди, както и глобалното затопляне.

Една трета от видовете пеперуди са достигнали най-ниското си ниво, наблюдавано някога. За 81 процента от преброените видове цифрите са намалели в сравнение с преброяването през лятото на 2023 г. Това състояние на нещата е "дълбоко обезпокоително", отбелязва асоциацията.

Според неговата асоциация е време да се обяви "извънредно положение" за пеперудите - насекоми, които са все по-застрашени, въпреки че са от съществено значение за поддържане на биоразнообразието.

Дан Хоър припомня, че те имат важно място в хранителната верига, тъй като техните гъсеници са източник на храна за много видове, и също така са важни опрашители.
       
Между 1976 и 2019 г. пеперудите са загубили 42 процента от ареала си в Обединеното кралство, според доклад на организацията Butterfly Conservation, публикуван миналата година. 

Официален доклад стигна до заключението, че през последните десетилетия Великобритания е загубила почти половината от биоразнообразието си.
       
Организацията за опазване на пеперудите призовава новото правителство да предприеме действия за опазване на биоразнообразието, и по специално за забрана на неоникотиноидните инсектициди.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Беше примерна пионерка в НРБ, а сега цяла България говори за нея
Дата: 19/09, 17:03

"Човекът, който не можеше повече да мълчи" открива "Златна роза" във Варна
Дата: 19/09, 16:55

След 12 години легенда на БТВ застава до Халваджиян в Нова
Дата: 19/09, 16:49

Всички са сигурни: Тази вечер племето „Силни” ще загуби в „Игри на волята”
Дата: 19/09, 16:48

Пътници са с кръвоизливи от ушите и носовете заради проблем с херметизацията по време на полет
Дата: 19/09, 16:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия